Systems In Blue live

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Systems In Blue live

Post autor: ArCrack »

No właśnie, jak oni brzmią na żywo?
Czy potrafią zaśpiewać w ten charakterystyczny sposób, czy też potrzebują do tego studia nagrań i pomocy komputera?
Gość

Post autor: Gość »

Chyba na ich oficjalnej stronie były zdjęcia z jakiejś imprezy na której grali na żywo, ciekawe jak im to wyszło (choć tam mógł być poprostu playback)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Ja myślę, że pewnie potrafią zaśpiewać krótkie fragmenty tak by brzmiały idealnie. Przy dłuższych chórkach może im się już głos posypać. Tak mi się wydaje, że utrzymywanie wysokiego tonu jest ekstremalnie uciążliwe dla hmm...strun głosowych(?). W sumie ciekawy jestem jakie oni mają naturalne głosy.
A jeśli panowie SIB mają komputery do korekcji głosu to może spróbowaliby z wokalem w zwrotkach zawalczyć. Jakoś się nie mogę nijak przyzwyczaić.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Gość

Skoro Dieter na koncertach mógł grać na gitarze to i Systems In Blue na nich zaśpiewają, ale może koncerty będą króciutkie (struny głosowe i te sprawy) :D;)
Awatar użytkownika
Blue Forever
Kontakt:

Post autor: Blue Forever »

Na początku chciabym się serdeczenie z wami (użytkownikami forum) się przywitać.

Co do SIB... Jak tylko wiadomość o utworzeniu zespołu ujrzała światło dzienne to na RTL2 (lub na RTL, albo SAT1) widziałem krótki wywaid z panami z SIB. Mowa była ogólnie o założeniach zaspołu (nic co już nie wiemy) i na koniec tego wywiadu Panowie zaśpiewali 2 wersy "My bed is too big! To big without you... baby" i muszę przyznać, że ciarku mnie przeszły... to brzmiało niesamowicie... dokładnie tak jak brzmi to w oryginale (na singlu bądź albumie).

Pozdrawiam wszystkich!!!

Blue Forever
Gość

Mi wystarczyło że przeczytałem że zaśpiewali fragmencik "My Bed Is Too Big" i przeszły mnie ciarki ;). Ciekawe czy na koncertach będą śpiewać piosenki z repertuaru Blue System.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Zaraz, to panowie SIB-owie współtworzyli chórki już na płycie Body Heat? Myślałem, że te charakterystyczne chórki to od Twilighta się rozpoczeły (chociaż ich przedsmak był już chyba w MT-Operator gimme 609).

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Oni od "You're My Heart, You're My Soul" chyba w każdej piosence Dietera robili tzw. "background vocals" (nie znam dobrego polskiego odpowiednika tego terminu).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

No tak ale chyba na Walking on a rainbow ich nie było, na Body Heat myślałem że też robił ktoś inny. Może to był ten Birger Corleis? Będę coś musiał poszukać chyba...

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

W Walking On A Rainbow, w piosence Voodoo Nights (bardzo dobrej z resztą :D ) słychać Rolf'a Kohlera.
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Gość

Moje ucho podpowiada mi że można by ich na Walking On A Rainbow usłyszeć, ale zawiodło mnie ono tyle razy że wolę się oprzeć na opini specjalistów :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

^Steve-SIB
2004-11-01 19:14:09

Aha, to jeszcze sobie sam dopowiem Najwięcej zamieszania w sprawie braku umiejętności wokalnych Dietera narobił ponoć Pan BIRGER CORLEIS - człowiek, który obok Panów ROLFA KOHLERA, MICHAELA SCHOLZA I DETLEFA WIEDEKE [SYSTEMS IN BLUE], śpiewał w chórkach Modern Talking, a potem też przy pierwszych płytach refreny i chórki w Blue System. Panu BIRGEROWI chodziło o zaniżone wynagrodzenie za partie wokalne nagrane z jego udziałem. Potem do niego dołączyła reszta chórzystów, gdyż jak wiemy np. na teledyskach, czy koncertach widzimy Dietera śpiewającego refreny i chórki, a jego głosu tak za bardzo nie słychać, itd.

Zasugerowałem się trochę chyba niewłaściwie tym postem. Zrozumiałem to tak jakoby na pierwszych płytach BS z Dieterem współpracował Birger Corleis a reszta SIB-ów dołączyła później tzn od Magic Symphony (, i że dlatego jako pierwszy nagrali Magic Mystery...Ale się chyba pomyliłem. Czy w takim razie ktoś wie jakie partie śpiewał Corleis, i czy on należał do SIB-ów po niedawnym uformowaniu się tej grupy? No i czy udzielał się jakoś w refrenie do My bed is too big? :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Nikt nie wie? Szkoda... Pytanie o Corleisa zadałem ponieważ mnie zastanawia, czy udzielił się jakoś w refrenie do My Bed is Too Big. Jeśli coś tam zaśpiewał a niedawno panowie SIB (rozumiem, że bez Corleisa) zaśpiewali to idealnie zgodnie z oryginałem to znaczy chyba, że oni naśladują wykonanie chórków BS (które współtworzyli) a nie powtarzają swoje partie nagrane x-lat temu w studio... Ale wszystko zależy od tego jak było :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Na ich oficjalnej stronie sa fotki z ich wystepu z żywo razem z Judith. Ciekawe czy to był playback?:) Nie sądzicie że powinni troche zmienic image bo wygladaja troche staroswiecko z tymi swoimi dość dziwnymi fryzurami i ubraniami???
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ich aktualna fotka wygląda tak:
Obrazek

Gdybym nie wiedział co grają pomyślałbym, że to jakiś stary zespół rockowy :D. Tylko Widart burzy ten obraz ;).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

gdybym był gejem.. a zresztą :lol: ... dobrze, ze Michael Scholz wreszcie ściął te śmieszne długie i siwe loki :D. Na łyso duzo bardziej mu do twarzy :)
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
ODPOWIEDZ