Gerd Rochel - pseudo Dietera?

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Gerd Rochel - pseudo Dietera?

Post autor: ArCrack »

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-13, 18:30

Arcrack coś podobno słyszałeś, że G. Rochel to nie Rodriguez? Przecież jak nie Rodriguez to Bohlen chyba. Jak inaczej wytłumaczyć piosenki Chinese Eyes i I'm feeling so blue?

--------------------------------------------------------------------------------

ArCrack
Wysłany: 2005-02-13, 19:51

http://f50.parsimony.net/forum201997/messages/29827.htm - Systemsi o tym napisali, więc to raczej prawda. A że to oni jestem w zasadzie pewien, bo sami widzicie że "Systems In Blue" jest na czerwono - nick nadany im przez admina.
Przyznam, że jestem w tej chwili nieco zdezorientowany. Ludzie, których uważałem za nieomylnych jeśli chodzi o DB uznawali Rochela za Rodrigueza a płytę Patty Ryan za definytywnie NIE produkcję Bohlena. DB nigdy się do tego pseudo nie przyznał.
Jestem jakoś dziwnie pewien, że Gerd Rochel to nie DB.

Zresztą przed chwilą wysłałem maila z pytaniem o to do samej Patty Ryan za pośrednictwem jej strony - zobaczymy co odpowie.

A może Systemsi po prostu robią sobie z nas jaja?

--------------------------------------------------------------------------------

Malediwy
Wysłany: 2005-02-13, 21:12

To rzeczywiście dziwna sprawa. Ja generalnie nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że piosenki dla PR pisał sam DB. Ten temat chyba by się idalnie nadawał do działu z naszymi zagadkami

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-13, 23:13

Właśnie przeglądam stronkę http://dieterbohlen.newmail.ru/nonDBP.htm
i tak patrzę, że w np Chinese Eyes kest wymieniony Peter Columbus i Gerd Rochel - a jedno i drugie nazwisko były przypisywane Rodriguezowi (z drugiej strony na jednym z albumów Touche są podziękowania dla D. Bohlena i J. Cooleya). W I'm feeling so blue też tak jest no to wychodzi na to że to Bohlen. Bo za co mógł być odpowiedzialny w utworze np I'm feeling so blue jakiś Rochel. Za tekst bo ten jest inny, reszta jest zbliżona do There's too much blue..., a Bohlen na pisaniu tekstów się chyba zna. Dodatkowo facet jest producentem. Może haczyk polega na tym, że Gerd Rochel to jest 50% Bohlen, 50% Rodriguez. Koleja wersja to taka, że SIB udowodnili, żemogą sięgać po piosenki Bohlena (Magic Symphony), może wcześniej też im się zdarzało tak działać. A może Rochel to Erika Bohlen. Wiecie może kiedy ostatnio się pojawiło coś podpisanego Gerd Rochel?

PS Ale byłby numer gdyby się okazało, że Touch my heart to dzieło Dietera, ale gdyby tak było myślę, że opisałby to w soich książkach. może stworzyć odrębny temat Archiwum X i tam dochodzić jedynej słusznej prawdy.

ArCrack
Wysłany: 2005-02-14, 15:28

Oto foto Gerda Rochela, które dostałem od autora strony którą wymienił Pioetrek:

Obrazek

Nie podobny ani do Luisa ani do Dietera. Może to po prostu gość, który znał się z Luisem i ten po koleżeńsku użyczył mu aranżacji?

A co do SIB - oni po prostu ukradli melodię licząc na to że wywołany tym skandal da im popularność. Przeliczyli się niestety...

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-14, 16:48

Na tej stronce jest jednak napisane:

other LUIS RODRIGUEZ songs ( Gerd Rochel | Gino Rocci | Luigi Ricco | Peter Columbus | Reinhard(t) Frantz )

być może jest to nieaktualne, czyli analizując tamtejsze opisy utworów Gerd Rochel i Gino Rocci to jedna osoba a posiłkując się zdjęciem to nie Luis Rodriguez i nie Dieter Bohlen. Utwory Chinese Eyes i I'm feelins so blue są podpisane też Peter Columbus czyli jednak w nich Luis mógł bezpośrednio maczać palce.

No ale, żeby fani w Niemczech nie wiedzieli. .. Swoją drogą jakbym gdzieś już faceta widział. Może to tylko Deja Vu...

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-14, 17:16

Cytat:
A co do SIB - oni po prostu ukradli melodię licząc na to że wywołany tym skandal da im popularność. Przeliczyli się niestety...

Ale to rzeczywiście był jakiś skandal czy coś w tym rodzaju? Chodzi mi o reakcję BMG lub któregoś wydawnictwa z grupy BMG. Bo SIB nagrywali gdzieś indziej chyba? Może odnotowano zwiększoną sprzedaż albumu Twilight i dali sobie spokój. Przy okazji czy ZYX jest/był w BMG?

ArCrack
Wysłany: 2005-02-14, 17:59

BMG i Dieter nie zareagowały, więc skandalu nie było i z taniej popularności nici. "Twilight" nie wszedł do Top-100, więc jeśli być jakiś wzrost sprzedaży to marginalnej wielkości.
ZYX i BMG to zupełnie różne wytwórnie.

Cytat:
Swoją drogą jakbym gdzieś już faceta widział. Może to tylko Deja Vu...

Mi przypomina trochę Steffana Raaba . Ale to oczywiście nie on.

Malediwy
Wysłany: 2005-02-14, 18:14

Dziwan sprawa z tym gościem. Arku, zdjęcie dostałeś. Gość który je Ci wysłał jest autorem strony www ale czy jest to 100% źródło? Byłoby chyba jednak prościej gdyby jednak w całym tym dochodzeniu okazało się, że pod tym pseudonimem kryje się DB.

ArCrack
Wysłany: 2005-02-14, 18:25

Ja jednak wolałbym żeby to nie był Dieter. Nagrania Rochela przeciętnie mi się podobają.
Ale tak jak pisałem wcześniej - dla mnie jest to mało prawdopodobne. Mimo że podobne do piosenek DB to jednak różnią się, no i nie sądzę żeby Dieter robił piosenki dla wszystkich tych dziwnych wykonawców jakich mamy wymienionych na tej liście.

Malediwy
Wysłany: 2005-02-14, 21:57

Pisałem, że byłoby prościej a nie lepiej, żeby to chodziło o DB. Nie byłoby takiej skomplikowanej zagadki

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-14, 22:07

Gdyby się okazało, że Gerd Rochel to Dieter Bohlen byłby to powód do spekulacji pod jakimi jeszcze pseudonimami mógł tworzyć... Z tego co się wiem w Nicht als die Wahrheit jest zamknięta lista produkcji Bohlena. Co prawda nie przejrzałem jej szczególnie uważnie więc nie wiem czy są tam błędy czy nie... A gdyby się okazało, że jest ona bardzo poważnie nieścisła ponieważ brakuje produkcji firmowanych nazwiskiem Rochel a kto wie może jeszcze innych też...

Niezależnie kto jest autorem mnie bardzo przypadł do gustu You're my life you're my love (na 90% myślę że w końcówce utworu DJ radiowy mówi o MT - two guys from West Germany).

PS. Wczorajsze poszukiwania prawdy w sieci spowodowały, że dzisiejszy dzień rozpocząłem od walki z trojanami

Pioetrek
Wysłany: 2005-02-14, 22:27

Cytat:
Mimo że podobne do piosenek DB to jednak różnią się, no i nie sądzę żeby Dieter robił piosenki dla wszystkich tych dziwnych wykonawców jakich mamy wymienionych na tej liście.

Ależ przecież wszyscy wiemy, że Dieter pisał dla dziwnych wykonawców, bardzo różnych nurtów muzycznych. Zakładając, że to on jest Rochel mógł przyjąć taką strategię działania. ...Żeby wyprodukować album muszę stworzyć kilkadziesiąt projektów. Najlepsze trafiają na album, trochę słabsze trafiają do innych znanych artystów, nagrania przeciętne i mniej dopracowane żeby się nie marnowały też wykorzystuję ale z mniej znanymi artystami a żeby nikt mnie z tymi produkcjami nie kojarzył bo to wstyd to podpiszę je takim pseudonimem, do którego nigdy się nie przyznam...

Wniosek może być taki. Ci wykonawcy od Rochela są bardziej dziwni bo dostali słabsze piosenki, które ich nie rozsławiły. Oczywiście to tylko hipotetyczne rozważania.

http://www.eurodisco.com.ua/ w tej wytwórni/tłoczni czy co to tam jest w dziale katalog od e-m jest czteropłytowa edycja Luis Rodriguez presents i szczerze mówiąc myślałem, że jak się za coś takiego wzięli to sprawdzili fakty a tu wiosny jeszcze nie ma a takie kwiatki...

ArCrack
Wysłany: 2005-02-14, 22:50

Lista z Nichts als die Wahrheit ma parę "kfjatków".
Po pierwsze "Heisskalter Engel" Thomasa Andersa jest tam pod datą 1983 (wyszło rok później). Po drugie jeden z singlu Bernda ClĂźvera podpięto pod rok 1986 (wyszedł parę latek wcześniej). Trzecie - "More Than Words" Coundown GTO - oficjalnie ten kawałek na singlu nie wyszedł, jedynie na składankach.

Z produkcji przypisywanych Rodriguezowi mamy Lian Ross z singlem "Fantasy". Nic z Rochela nie ma.

"Other LUIS RODRIGUEZ songs ( Gerd Rochel | Gino Rocci | Luigi Ricco | Peter Columbus | Reinhard(t) Frantz ) " - z tego tekstu wkrótce Rochel zostanie usunięty. Wierzę Kyrowi (autorowi tego zestawienia), bo to jeden z najbardziej wytrwałych i dokładnych "katalogowców" twórczości Dietera. Sam z jego katalogów korzystam bardzo często i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Zgodnie z info na stronie Arka SIB mają coś wyprodukować dla Patty Ryan.

Może wreszcie objawi się Gerd Rochel :D .

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

W odpowiedzi na maila, który kiedyś wysłałem do Patty napisano mi, że tą płytę będzie robił nowy team producencki, więc Rochela nie będzie.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Cóż szkoda...

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

"Other LUIS RODRIGUEZ songs ( Gerd Rochel | Gino Rocci | Luigi Ricco | Peter Columbus | Reinhard(t) Frantz ) " - z tego tekstu wkrótce Rochel zostanie usunięty. Wierzę Kyrowi (autorowi tego zestawienia), bo to jeden z najbardziej wytrwałych i dokładnych "katalogowców" twórczości Dietera. Sam z jego katalogów korzystam bardzo często i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
To jest jakiś spisek... Właśnie przypomniałem sobie o tym temacie i sprawdziłem a tam się okazało, że Kyr jednak nie usunął Gerd Rochela z listy pseudonimów Lusia Rodrigueza. Chcieliście mnie poprostu wyprowadzić na manowce. Jesteście pewnie w zmowie z Luisem, Dieterem, Gerdem i Bóg wie kim jeszcze ale teraz już wiem, że jestem na dobrym tropie... :D :D :D
Co do Gerda Rochela osoba o tym imieniu i nazwisku współtworzyła z Hannesem Schoenerem grupę Jeremy Four w 1977 roku... Ale dalej nic na jego temat nie znalazłem oprócz tego, że to pseudo Luisa Rodrigueza.

The Truth is Out There

Piotrek
ODPOWIEDZ