Sprawy Sądowe Dietera
- tanathos
Sprawy Sądowe Dietera
witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. jestem bardzo zainteresowany sądowymi perypetiami Dietera, tymi wszystkimki procesami o plagiaty, sabotowanie kariery, etc:) jest to bardzo interesujaca cześc jego biografii, niestety dla mnie dośc mglista. jezeli znacie jakieś konkretne sprawy sądowe zwiazane z Dieterem, ich przebieg, wynik, czy same przykłady- bardzo prosze, napiszcie o tym
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Pierwszym takim procesem był chyba ten z Geffem Harrisonem (Richie West). Zarzucał on Dieterowi, że ten na pierwszej płycie Modern Talking i jeszcze w paru nagraniach wykorzystał jego teksty, Dieter twierdził że rola Harrisona ograniczała się do poprawiania tekstów tak by składnie brzmiały po angielsku (facet pochodzi z UK). Ostatecznie obydwaj panowie dogadali się i sąd nie musiał wyrokować.
Jak piszesz tak cię widzą.
- tanathos
- only love
- Kontakt:
heh a mi tam te dwa utwory nie przypominają siebie wzajemnie ani słowami ani motywem muzycznym nawet jeśli coś jest podobne to może to być niezamierzony przypadek

http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.
Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
It's tearing me apart
Playing it's so hard
- Tomolo
Nie pamietam dokladnie jak to wyglada, ale wg prawa iles tam taktow utworu moze byc skopiowanych, dopiero po przekroczeniu tego limitu mozna posadzac o plagiat. Wydaje mi sie wiec, ze mimo zamierzonego podobienstwa wstepu w We Take The Chance, Dieter zna prawo i nie przekroczyl tej granicy, a co za tym idzie, nie bylo w tej sprawie konsekwencji sadowych. A o sprawie slyszalem - pisali w gazetach - najpierw bylo o tym , ze We Take The Chance jest kandydatem na hymn mistrzostw swiata w pilce noznej, potem wlasnie o posadzeniu o plagiat (byc moze to wlasnie zaszkodzilo i moze byla to sprawka konkurencji?...)
- only love
- Kontakt:
a więc jednak miał to być hymn mistrzostw świata ale europe narobił rabanu swoimi podejrzeniami o plagiat ale gdyby nie europe to kto wie czy we take the chanse nie został by tym hymnemA o sprawie slyszalem - pisali w gazetach - najpierw bylo o tym , ze We Take The Chance jest kandydatem na hymn mistrzostw swiata w pilce noznej, potem wlasnie o posadzeniu o plagiat (byc moze to wlasnie zaszkodzilo i moze byla to sprawka konkurencji?...)
poza tym jak już mówimy o temacie spraw sądowych dietera, to czy pamiętacie jak ccc uciekła mu spod skrzydełek??? potem była sprawa o jej pseudonim chodziło o to że jak ccc odejdzie to nie będzie już miała praw do tego pseudonimu. odeszła i wygrała sprawę, i jak wiadomo na dobre jej to odejście nie wyszło
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.
It's tearing me apart
Playing it's so hard
It's tearing me apart
Playing it's so hard
- Blue Forever
- Kontakt:
- only love
- Kontakt:
hmm widziałam teledysk do tego ale ale i słyszałam też starą wersję tej piosenki no i We Take A Chance i podtrzymuję zdanie że nie jest to zamierzony plagiat zresztą nie widzę między tymi piosenkami zbytniego podobienstwa i jak słucham We Take A Chance nie nasuwa mi się myśl o final countdawn
It's tearing me apart
Playing it's so hard
It's tearing me apart
Playing it's so hard
-
Jacek Z.
O ile pamiętam, nie to był główny problemonly love pisze:a więc jednak miał to być hymn mistrzostw świata ale europe narobił rabanu swoimi podejrzeniami o plagiat ale gdyby nie europe to kto wie czy we take the chanse nie został by tym hymnem
Prasa pisała też wtedy o tym, jak na jednym z koncertów gitarę rozwalił frontman grupy Scooter, tłumacząc później, że dlatego, by wyrazić swe rozgoryczenie porażką niemieckiej reprezentacji
- only love
- Kontakt:
heh no ja jeszcze mniej się futbolem interesuję i dlatego nie wiem o niemieckim łupniu ... fakt ten hymn nie był potrzebny i jeszcze ten scooter ... wychodzi na to że faktycznie nie było szans na to 
It's tearing me apart
Playing it's so hard
It's tearing me apart
Playing it's so hard
- tanathos
jeszcze odnośnie konfliktu z chórzystami:
"In 2001 the musicians filled a lawsuit against BMG because they felt that they did not get compensated fairly for their work on Dieter Bohlen productions, such as "Modern Talking", Blue System, C.C.Catch, Nino de Angelo and other. (The lawsuit was settled out of court.) BMG Berlin confirmed that the studio musicians who filled the lawsuit contributed to the chorus of most "Modern Talking" songs (besides “America”, “Victory”, and “Universe”) and all voices were then mixed together and multiplied electronically to get the typical sound for the high-pitched voices.* "
"In 2001 the musicians filled a lawsuit against BMG because they felt that they did not get compensated fairly for their work on Dieter Bohlen productions, such as "Modern Talking", Blue System, C.C.Catch, Nino de Angelo and other. (The lawsuit was settled out of court.) BMG Berlin confirmed that the studio musicians who filled the lawsuit contributed to the chorus of most "Modern Talking" songs (besides “America”, “Victory”, and “Universe”) and all voices were then mixed together and multiplied electronically to get the typical sound for the high-pitched voices.* "
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"