Chórki w BBB
- tanathos
Chórki w BBB
od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna myśl- czy to panowie z SiB wykonują chórki w piosenkach BBB? a jeżeli nie- to kto? brzmienie tych głosów jest bardzo podobne do barwy Systems'ow, nie sądzicie?
-
Mike
Mogę Cię zapewnić, że panowie z Systems In Blue nigdy nie śpiewali w chórkach BBB.
Za chórki w BBB w początkowym okresie działalności odpowiadali m.in. Andreas Martin, Wolfgang Remling, Tony Hendrik (tak, tak - kompozytor i producent BBB równiez śpiewał na ich płytach), Günther Lammers, Klaus-D. Gebauer.
Na późniejszych płytach był to Uwe Hasselstainer i Heiko Schneider.
Na albumie "Around The World" za chórki odpowiadał David Brandes.
Jedynym członkiem BBB, który brał udział w nagrywaniu chórków był John McInerney, którego falset można usłyszeć na przykład w chórkach "I Wanna Hear Your Heartbeat (Sunday Girl)" czy też "Kisses And Tears (My One And Only)".
Na najnowszym albumie, który ukaże się pod koniec listopada za chórki odpowiada Antoine Blanc, drugi z producentów nowej płyty, wokalista francuskiego projektu MS Project.
Antoine ma świetną skalę głosu (5,5 oktawy) i może ze swoim głosem robić dosłownie wszystko. Miałem przyjemność być w studiu podczas nagrywania przez niego wokali i mogę Was zapewnić, że potrafi zaśpiewać tak jak Systems In Blue, na dodatek solo i bez jakiejkolwiek obróbki.
W nowych piosenkach BBB będzie można usłyszeć jego niesamowity głos, szczególnie jak ktoś się umie bawić edytorem dźwięku i wytnie lead vocal Johna
Pod poniższym linkiem możecie posłuchać cover przeboju OMD "Enola Gay" wykonywanego przez Digital Air. Pod pseudonimem tym kryje się nie kto inny, a obecni prodcuenci BBB - MS Project. Wokal w coverze należy właśnie do Antoine.
http://www.junodownload.com/products/1268030-02.htm
Za chórki w BBB w początkowym okresie działalności odpowiadali m.in. Andreas Martin, Wolfgang Remling, Tony Hendrik (tak, tak - kompozytor i producent BBB równiez śpiewał na ich płytach), Günther Lammers, Klaus-D. Gebauer.
Na późniejszych płytach był to Uwe Hasselstainer i Heiko Schneider.
Na albumie "Around The World" za chórki odpowiadał David Brandes.
Jedynym członkiem BBB, który brał udział w nagrywaniu chórków był John McInerney, którego falset można usłyszeć na przykład w chórkach "I Wanna Hear Your Heartbeat (Sunday Girl)" czy też "Kisses And Tears (My One And Only)".
Na najnowszym albumie, który ukaże się pod koniec listopada za chórki odpowiada Antoine Blanc, drugi z producentów nowej płyty, wokalista francuskiego projektu MS Project.
Antoine ma świetną skalę głosu (5,5 oktawy) i może ze swoim głosem robić dosłownie wszystko. Miałem przyjemność być w studiu podczas nagrywania przez niego wokali i mogę Was zapewnić, że potrafi zaśpiewać tak jak Systems In Blue, na dodatek solo i bez jakiejkolwiek obróbki.
W nowych piosenkach BBB będzie można usłyszeć jego niesamowity głos, szczególnie jak ktoś się umie bawić edytorem dźwięku i wytnie lead vocal Johna
Pod poniższym linkiem możecie posłuchać cover przeboju OMD "Enola Gay" wykonywanego przez Digital Air. Pod pseudonimem tym kryje się nie kto inny, a obecni prodcuenci BBB - MS Project. Wokal w coverze należy właśnie do Antoine.
http://www.junodownload.com/products/1268030-02.htm
- tanathos
skoro w BBB różne osoby pisały piosenki, rózne śpiewały w chórkach, główny wokal był jeden, członkowie zespołu wokalnie i instrumentalnie w produkcji piosenek za bardzo sie nie udzielali, a skład mimo to sie zmieniał- to ten zespol wydaje mi sie jakaś pokconą fikcją, grą pozorów i pure nonsensem 
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
-
Mike
To Twoje zdanie, ale jak widzisz ta "fikcja" ma już 23 lata i trzyma się całkiem dobrze. A wiesz dlaczego? Bo w BBB nigdy nikt nie robił tajemnic takich jak Dieter w MT. Wystarczy zajrzeć do okładek BBB - czarno na białym pisze, kto był za co odpowiedzialny.
Pierwsze 2 lata działalności BBB to Trevor Taylor na główym wokalu. John tak jak wspomniałem udzielał się wtedy w back vocalach, a Andrew Thomas w partiach rapu. Nie należy zapominać, że to właśnie on zaśpiewał pierwszy singiel grupy "L.O.V.E. In My Car".
W roku 1987 decyzją producentów głównym wokalistą został John i tak jest do dziś.
W międzyczasie zmieniał się kilkakrotnie 3 wokalista, ale niezaprzeczalnym faktem jest, iż następcy Trevora Taylora: Trevor Bannister, Mo Russel i Kevin McCoy mieli swój wkład na poszczególnych płytach.
Przykładowo Trevor Bannister śpiewa w "You're A Woman'92" i "I Do It All For You, Baby".
Mo Russel był współautorem i głównym wokalem w kilku piosenkach na płycie "Bang Bang Bang".
Kevin McCoy z kolei był autorem i wykonawcą partii rapowych w latach 1998-2002. Początkowo pojawiał się w BBB pod pseudonimem Jojo Max.
Andrew tak jak wspomniałem wykonywał partie rapu na poszczególnych płytach ("Show Me The Way", "Dancing With The Bad Boys", "B By Your Side", "Heaven Or Hell", "Tell It Everybody", "Luv 4 U") lub nawet śpiewał niektóre piosenki ("The Woman I Love", "Say You'll Be Mine", "Warm And Tender Love").
Wspólnym ogniwem były jednak koncerty, gdzie piosenki wykonywał cały zespół.
Dlatego proszę Cię, abyś nie formułował tak radykalnych opinii i nie wprowadzał innych w błąd, skoro nie znasz dokładnie historii danej grupy.
Każdy z jej członków wniósł coś do twórczości i m.in. to właśnie stanowi o oryginalności i ponadczasowości tego zespołu.
Pierwsze 2 lata działalności BBB to Trevor Taylor na główym wokalu. John tak jak wspomniałem udzielał się wtedy w back vocalach, a Andrew Thomas w partiach rapu. Nie należy zapominać, że to właśnie on zaśpiewał pierwszy singiel grupy "L.O.V.E. In My Car".
W roku 1987 decyzją producentów głównym wokalistą został John i tak jest do dziś.
W międzyczasie zmieniał się kilkakrotnie 3 wokalista, ale niezaprzeczalnym faktem jest, iż następcy Trevora Taylora: Trevor Bannister, Mo Russel i Kevin McCoy mieli swój wkład na poszczególnych płytach.
Przykładowo Trevor Bannister śpiewa w "You're A Woman'92" i "I Do It All For You, Baby".
Mo Russel był współautorem i głównym wokalem w kilku piosenkach na płycie "Bang Bang Bang".
Kevin McCoy z kolei był autorem i wykonawcą partii rapowych w latach 1998-2002. Początkowo pojawiał się w BBB pod pseudonimem Jojo Max.
Andrew tak jak wspomniałem wykonywał partie rapu na poszczególnych płytach ("Show Me The Way", "Dancing With The Bad Boys", "B By Your Side", "Heaven Or Hell", "Tell It Everybody", "Luv 4 U") lub nawet śpiewał niektóre piosenki ("The Woman I Love", "Say You'll Be Mine", "Warm And Tender Love").
Wspólnym ogniwem były jednak koncerty, gdzie piosenki wykonywał cały zespół.
Dlatego proszę Cię, abyś nie formułował tak radykalnych opinii i nie wprowadzał innych w błąd, skoro nie znasz dokładnie historii danej grupy.
Każdy z jej członków wniósł coś do twórczości i m.in. to właśnie stanowi o oryginalności i ponadczasowości tego zespołu.
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2007 3:15 przez Mike, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Mike
A co do Antoine - niestety chwilowo mamy problemy z serwerem u francuskiego provider'a i strona MS Project nie działa.
Tam jest sporo próbek, ale np tutaj możesz posłuchać singla MS Project "I Wanna Be In Love" - http://www.juno.co.uk/products/183949-01.htm a tutaj "In The Sky" - http://www.fnacmusic.com/album/54495222 ... c40b7.aspx
Tam jest sporo próbek, ale np tutaj możesz posłuchać singla MS Project "I Wanna Be In Love" - http://www.juno.co.uk/products/183949-01.htm a tutaj "In The Sky" - http://www.fnacmusic.com/album/54495222 ... c40b7.aspx
-
jkris
obawiam sie, ze przesadziles. jezeli ktos posiada 4 oktawy to prawdziwy wyjatek (Steczkowska, Villas). Mariah Carey podobno jako nieliczna na swiecie ma 5 oktaw...Mike pisze:Antoine ma świetną skalę głosu (5,5 oktawy) i może ze swoim głosem robić dosłownie wszystko.
z tym, ze trzyma sie calkiem dobrze to tez chyba mocno przesadziles, bo dzis BBB odcina jedynie kupony od popularnosci z lat '80, ktora to popularnosc opierala sie w 100% na kopiowaniu Modern Talking. Bohlen byc moze nie zamieszczal inf dotyczacych skladow chorkow ale jako zespol byl to zawsze on i Thomas. Erick pojawil sie wprawdzie na singlach ale jego udzial sluzyl jedynie promocji- na albumach na szczescie spiewal Anders...Mike pisze:To Twoje zdanie, ale jak widzisz ta "fikcja" ma już 23 lata i trzyma się całkiem dobrze. A wiesz dlaczego? Bo w BBB nigdy nikt nie robił tajemnic takich jak Dieter w MT. Wystarczy zajrzeć do okładek BBB - czarno na białym pisze, kto był za co odpowiedzialny.
to oczywisice nie atak na BBB, bo lubie ten zespol choc wole starsze nagrania...
- tanathos
ja również czuję do BBB ogromna sympatię i lubie ten zespoł, tylko po prostu ciezko sie połapac w tych zmianach składów i liczn ości teamów przygotowujących te utwory.wydaje mi sie to troche trudne do ogarnięcia
historia MT jest dla porównania znacznie bardziej przejrzysta:-)
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
-
Mike
Aby się upewnić wysłałem dziś e-maila do Johanna (muzycznego partnera Antoine) i oto jego odpowiedź na ten temat:jkris pisze:obawiam sie, ze przesadziles. jezeli ktos posiada 4 oktawy to prawdziwy wyjatek (Steczkowska, Villas). Mariah Carey podobno jako nieliczna na swiecie ma 5 oktaw...
"Hi Mike,
Tony's voice is like Mika's, near 5 octaves!!!
All the best
Johann"
także zawyżyłem mu skalę głosu naprawdę nieznacznie...
a poza tym sam zauważyłeś, ze nieliczni na świecie mają taką skalę... z tym się akurat zgadzam, ale dlaczego z góry zakładasz, że Antoine się do nich nie zalicza?
W Polsce trafiła nam się Justyna z "Szansy na sukces", ok... dlaczego więc zakładasz, iż we Francji nie ma wokalisty z taką skalą?
Nigdy nie zgodzę się z Twoim twierdzeniem o 100% kopiowaniu stylu Modern Talking. Oczywiście, występowały jakieś podobieństwa, ale jest daleko idącą przesadą twierdzenie, iż BBB kopiowali w 100% styl MT.z tym, ze trzyma sie calkiem dobrze to tez chyba mocno przesadziles, bo dzis BBB odcina jedynie kupony od popularnosci z lat '80, ktora to popularnosc opierala sie w 100% na kopiowaniu Modern Talking.
Jeśli lubisz BBB (tak twierdzisz) to zakładam, iż znasz ich płyty i chyba nie umknęła Twojej uwadze różnorodność ich piosenek... różnorodność, której tak bardzo brakuje jednak na płytach MT, gdzie piosenki były produkowane wg tego samego schematu...
A co od odcinania kuponów od popularności... no cóż każdy artysta ma swoje 5 minut, które mija bezpowrotnie... sztuką jest jednak mieć nadal lojalnych fanów, koncertować i nagrywać dla nich płyty...
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
jkris i tanathos
Zapraszam na koncerty LIVE Bad Boys Blue,to usłyszycie jak John śpiewa i nie bądżcie mądrzejsi od kogoś kto jest bliżej z zespołem i lepiej zna ich kareirę i głosy niż Wy będziecie mieli kiedykolwiek okazję tego doświadczyć.
Nie wiecie NIC o BBB,tyle mam do skomentowania tego co obaj piszecie.
Kariera MT jest bardziej przejżysta bo co...bo w kólko pisało sie o jednym i tym samym a wiecznie w którymś z tematów jest problem czy Bohlen rzeczywiście spiewa w There's Too Much Blue... i jakiego koloru ma naprawdę włosy,czy oczy...takimi pierdołami się zajmują fani
Sorry ale krew mi sie wzburzyła
Zapraszam na koncerty LIVE Bad Boys Blue,to usłyszycie jak John śpiewa i nie bądżcie mądrzejsi od kogoś kto jest bliżej z zespołem i lepiej zna ich kareirę i głosy niż Wy będziecie mieli kiedykolwiek okazję tego doświadczyć.
Nie wiecie NIC o BBB,tyle mam do skomentowania tego co obaj piszecie.
Kariera MT jest bardziej przejżysta bo co...bo w kólko pisało sie o jednym i tym samym a wiecznie w którymś z tematów jest problem czy Bohlen rzeczywiście spiewa w There's Too Much Blue... i jakiego koloru ma naprawdę włosy,czy oczy...takimi pierdołami się zajmują fani
Sorry ale krew mi sie wzburzyła
-
jkris
near 5 to nie 5 and half- poza tym w tej kwestii dopoki nie uslysze to nie uwierze.Mike pisze:dlaczego z góry zakładasz, że Antoine się do nich nie zalicza?
Jeśli lubisz BBB (tak twierdzisz) to zakładam, iż znasz ich płyty i chyba nie umknęła Twojej uwadze różnorodność ich piosenek... różnorodność, której tak bardzo brakuje jednak na płytach MT, gdzie piosenki były produkowane wg tego samego schematu...
co do roznorodnosci piosenek to rowniez sorry ale jak dla mnie to one dziela sie na te fajne piosenki z lat '80 i takie sobie wspolczesne. nie sadze tez aby byly bardziej zroznicowane od piosenek MT.
natomiast nawet w najsmielszych snach nie przypuszczalbym, ze zgodzisz sie ze mna, ze BBB to kalka MT
jezeli sama masz tak niewiele do powiedzenia to prosze Cie bardzo nie zasmiecaj powaznych rozmow innym...atlantyda ;o) pisze: Nie wiecie NIC o BBB,tyle mam do skomentowania tego co obaj piszecie.
a na nerwy polecam melise...
Ty jako najaktywniejsza uczestniczka przeinteligentnego i glebokiego lancuszka skojarzen chyba nie powinnas tego pisacatlantyda ;o) pisze: w którymś z tematów jest problem czy Bohlen rzeczywiście spiewa w There's Too Much Blue... i jakiego koloru ma naprawdę włosy,czy oczy...takimi pierdołami się zajmują fani![]()
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2007 17:41 przez jkris, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mateusz
równiez ja tego nie przypuszczałem bo to absolutna nieprawda, nie sposób nie zgodzić sie z Mike'iem że w przeciwieństwie do MT w BBB zawsze starano się wprowadzic jakas różnorodność, raz wychodziło im to lepiej raz gorzej jednak ciagle próbowano i eksperymentowano z czymś nowym.jkris pisze:natomiast nawet w najsmielszych snach nie przypuszczalbym, ze zgodzisz sie ze mna, ze BBB to kalka MT
Ostatnio zmieniony sob paź 13, 2007 17:44 przez Mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
-
jkris
coz, w tej kwestii chyba najlepszym dowodem jest to, ktory zespol sprzedal ile plyt... wg mnie takie eksperymenty nigdy nie moga wyjsc na dobre zespolowi. MT tez ma na koncie piosenke jazzowa i jakos zachwytu u fanow nie wzbudzila. ale zdaje sie, ze temat tego watku to chorki w BBBMateusz pisze:natomiast nawet w najsmielszych snach nie przypuszczalbym, ze zgodzisz sie ze mna, ze BBB to kalka MT
równiez ja tego nie przypuszczałem bo to absolutna nieprawda, nie sposób nie zgodzić sie z Mike'iem że w przeciwieństwie do MT w BBB zawsze starano się wprowadzic jakas różnorodność, raz wychodziło im to lepiej raz gorzej jednak ciagle próbowano i eksperymentowano z czymś nowym.
- Mateusz
a co ma jedno do drugiego?jkris pisze:coz, w tej kwestii chyba najlepszym dowodem jest to, ktory zespol sprzedal ile plyt.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
-
Mike
przyznałem powyżej, że faktycznie zawyżyłem skalę głosu Antoine, ale zupełnie nieświadomie, gdyż nie rozmawiam na co dzień z Nim lub Johannem o tym ile który ma oktaw... jakiś rok temu poruszaliśmy ten temat i faktycznie pomyliłem się co do 5,5 ale z drugiej strony patrząc "prawie 5" nie jest znów tak dalekie od 5,5jkris pisze:near 5 to nie 5 and half- poza tym w tej kwestii dopoki nie uslysze to nie uwierze.
posłuchać głosu Antoine można tutaj: http://www.badboysblue.eu/msproject/wannabe2/ jest to remix pierwszego singla MS Project - "I Wanna Be In Love"...
czy akurat w nim pokazuje On całą skalę swojego głosu nie będę oceniał, gdyż nie jestem ekspertem muzycznym, który może to stwierdzić ze 100% pewnością, aczkolwiek jego głos brzmi naprawdę ciekawie i sprawdza się w wielu projektach...
To Twoja opinia i masz do niej oczywiście prawo.jkris pisze:co do roznorodnosci piosenek to rowniez sorry ale jak dla mnie to one dziela sie na te fajne piosenki z lat '80 i takie sobie wspolczesne. nie sadze tez aby byly bardziej zroznicowane od piosenek MT.
Chociaż dziwne, aby nie zauważyć jak następujące piosenki są różne od siebie: "L.O.V.E. In My Car" - "You're A Woman" - "Rainy Friday" - "Come Back And Stay", "Why (Misty Eyes)", "Bad Reputation" - "Show Me The Way" - How I Need You" - "Baby Blue" - "Warm And Tender Love" - "The Woman I Love" - "Luv 4 U" - "Love's Not Always Like Paradise" - "Bang Bang Bang" - "There's Nothing That Compares" - "Sweet Love" - "Do What You Do" - "Think About You" - "Lover On The Line".
Takich zestawień można zrobić jeszcze wiele, jedyne o co mi chodzi to o obiektywizm. Nie ukrywam, iż był czas kiedy namiętnie słuchałem MT i nadal czasami lubię wrócić do ich nagrań, ale właśnie ta różnorodność styli i głosów w BBB sprawiła, iż to oni są moim # 1.
To jest dokładnie to, o czym pisze Mateusz:
Mateusz pisze:w BBB zawsze starano się wprowadzic jakas różnorodność, raz wychodziło im to lepiej raz gorzej jednak ciagle próbowano i eksperymentowano z czymś nowym.
Domyślam się, że nie masz danych na temat sprzedaży płyt BBB, ale powiem Ci, że Tony Hendrik i Karin van Haaren (producenci i kompozytorzy większości piosenek BBB, a przy okazji producenci i autorzy singla grupy Monza w latach 70-tych... czy to nie w tej grupie udzielał się Dieter??) nie są ludźmi źle sytuowanymi... wręcz przeciwnie... jednak różnica jest taka, że zarówno oni, jak i członkowie zespołu (obecni i byli) nie są ludźmi pokroju Dietera, gdzie wszystko jest na sprzedaż... śluby, rozwody, kochanki, skandale, ilość domów/aut...coz, w tej kwestii chyba najlepszym dowodem jest to, ktory zespol sprzedal ile plyt... wg mnie takie eksperymenty nigdy nie moga wyjsc na dobre zespolowi. MT tez ma na koncie piosenke jazzowa i jakos zachwytu u fanow nie wzbudzila. ale zdaje sie, ze temat tego watku to chorki w BBB Rolling Eyes
oni zajmują się muzyką, a nie braniem udziału w reklamach, tv shows etc...
nie wiem, kto tu więc cierpi na deficyt budżetowy...
A co do jazzu - Andrew Thomas jazzowe piosenki na płytach BBB śpiewał wiele lat wcześniej niż Dieter wpadł na pomysł "Blackbird"...
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Co Ty powiesz,ciekawa jestem w co Ty się bawisz ,skoro jesteś "inteligentniejszy" od wszystkich,którzy mają inne zdanie niż Ty.jkris pisze: Ty jako najaktywniejsza uczestniczka przeinteligentnego i glebokiego lancuszka skojarzen chyba nie powinnas tego pisac
Melisy,kochanie nie potrzebuję ,jeszcze potrafię nad sobą panować w przeciwieństwie do Ciebie.
Już w kilku tematach przekonałam się,że Ty wiesz wszystko lepiej i wszyscy powinni słuchać tego co Ty i myśleć tak jak Ty...(powtórka z tematu,którego już nie ma).
Nie mam zamiaru z Toba dyskutować.
PaPa .