Patty Ryan vs Debutee de soiree - taka ciekawostka :-)

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

http://adamst.wrzuta.pl/audio/2WKnWknMF ... _de_follee_-

Znajdź 10 szczegółów, którymi różni się kanał lewy od prawego. W kanale lewym - Patty Ryan "You're my love", w kanale prawym - Debutee de Soiree "Nuit de follee".

Wygląda na to, że nagrania robił ten sam producent, w tym samym studio i chyba na tej samej taśmie :-P
Awatar użytkownika
udue

Post autor: udue »

O ja pierdzile!!! Przez tyle lat żyłem w takiej nieświadomości. Inaczej zaśpiewana linia melodyczna wokalu, do tego w innym języku i raz wykonana przez babeczkę drugi raz przez faceta zrobiła z tego samego podkładu zupełnie inny utwór. Przy oddzielnym słuchaniu rozpoznanie jest w zasadnie niemożliwe. Tzn. nie było możliwe aż do te teraz :lol: .
Gratuluję Holmesie :wink: !!!
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Oba te utwory znam od dawna i słuchając ich zawsze wiedziałem co jest z czego.Ciekawie tylko zostały połączone,ale chyba dla kogoś kto ma marny słuch.Patty Ryan ma jescze trzy utwore,których podkłady są żywcem wzięte z nagrań Modern Talking.Nie chce mi się pisać o jakie utwory chodzi,bo każdy fan powinien o tym wiedzieć.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc o marnym słuchu ;-) - nie twierdzę że którykolwiek z tych podkładów pochodzi z MT - ale te 2 podkłady (Patty i Debuttee) SĄ niemal identyczne pomiędzy sobą - zachowano ścieżkę, perkusji i basu oraz kilka syntezatorowych, a kilka innych oraz wokale zostało wymienionych - przy czym nie mówimy tu o zagraniu tych samych dźwieków na nowo (czyt. cover), ale o użyciu TYCH SAMYCH NAGRAŃ - krótko mówiąc, od strony produkcyjnej, "Nuit de follee" jest bardzo kreatywnym remiksem "you're my love" ;-) i to miał 'wykazać' mój dźwiękowy eksperyment z pierwszego postu. Nie ma tu natomiast mowy o plagiacie w sensie kompozytorskim, bo melodie są zupełnie inne.

A jeżeli już zeszło nam na piosenki z podkładami bazowanymi na MT, to jednym ze sztandarowych przykładów jest oczywiście Francesco Napoli "Balla Balla" oparte o "Brother Louie". Natomiast zaskoczeniem dla mnie, (ale wy pewnie znacie to od dawna) było znalezienie piosenki "Stai con me", która jest oparta o podkład z Maxisinglowej wersji "YMHYMS".

http://spion.wrzuta.pl/audio/vnsb9vjq6K ... tai_con_me
(nie sugerujcie się pierwszymi sekundami ;-) )
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Chciałem powiedzieć,że dla mnie już pierwsze dźwięki Debutee de Soiree "Nuit de follee" mówią wszystko,że to jest podkład z piosenki Patty Ryan.Kolega natomiast stwierdził,iż bez połączenia tych utworów nie byłby w stanie tego odgadnąć.Jako za przykład podobnego wykorzystywania podkładów przez Patty Ryan przytoczyłem duet Modern Talking.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Aaa to teraz się rozumiemy :-)
Robert73 pisze:hciałem powiedzieć,że dla mnie już pierwsze dźwięki Debutee de Soiree "Nuit de follee" mówią wszystko,że to jest podkład z piosenki Patty Ryan.

Dla mnie również tak było. Myślałem, że chciałeś powiedzieć, iż tylko ktoś kompletnie głuchy mógłby twierdzić że są podobne. Ale już wszystko jasne :-D
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

adamstan pisze: Natomiast zaskoczeniem dla mnie, (ale wy pewnie znacie to od dawna) było znalezienie piosenki "Stai con me", która jest oparta o podkład z Maxisinglowej wersji "YMHYMS".

http://spion.wrzuta.pl/audio/vnsb9vjq6K ... tai_con_me
(nie sugerujcie się pierwszymi sekundami ;-) )
W dyskografii F. Napoli'ego jest utwór Cantero a Patty Ryan ma podobny I'm feeling so blue. Obydwa bazują na There's too much blue in missing you - MT. No i jeśli nie słyszałeś Chinese Eyes Patty Ryan to także warto posłuchać.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
ODPOWIEDZ