Co myślę o Blue System? Oczywiście uwielbiam to wcielenie Dietera

. Podoba mi się, że stworzył on tutaj coś innego niż Modern Talking, co doskonale odczujemy już na Walking On A Rainbow. Według mnie to bardzo udana płyta, na pewno jedna z najlepszych w dorobku zespołu. Wszystkie utwory z wyjątkiem nr 4 to potencjalne przeboje.
Kolejny album Body Heat w niczym nie ustępuje poprzednikowi, zawiera wiele wspaniałych utworów z Silent Water na czele.
Twilight to jedna z rzadziej słuchanych przeze mnie płyt, choć reprezentuje sobą bardzo wysoki poziom. Żałuje jedynie, że nie znajdziemy tak jakiejś udanej ballady, bo Madonna Blue niestety takowej zastąpić nie jest w stanie.
Obsession to jedna z moich ulubionych płyt zespołu, ma niesamowity klimat (wspaniałe instrumentalne Behind To Silence czy inne niesamowite piosenki jak Love Is Such A Lonely Sword czy 2000 Miles- to jest to).
Seeds Of Heaven również bardzo mi się podoba, uważam ją za jedną z najoryginalniejszych. Wspaniałe ballady, rewelacyjne single, można być zadowolonym. W pełni zgadzam się ze zdaniem Piotrka- refreny Don't Tell Me nie pasują zupełnie do zwrotek.
Deja Vu to album, który darzę ogromnym sentymentem- była to pierwsza płyta zespołu, jaką zakupiłem. Na albumie nie ma właściwie słabego utworu, choć do niektórych piosenek można było przyłożyć się nieco bardziej (np. do New York Berlin Paris). Ponad to Deja Vu to jeden z moich ulubionych utworów BS.
Hello America- przez pierwszy tydzień od zakupu słuchałem jej codziennie, później zachwyt nieco osłabł. Nie zmienia to faktu, że znajdziemy tu na prawdę wspaniałe piosenki jak np. utwór tytyłowy czy Romeo&Juliet. Są niestety też dwa okropne niewypały nr 4 i 8- moim zdaniem to jedne z najgorszych utworów w całej karierze Dietera.
Backstreet Dreams to przede wszystkim świetne ballady. Niestety nie przepadam za tym albumem, mimo że piosenki tam zawarte są bardzo przebojowe to ich brzmienie pozostawia bardzo wiele do życzenia.
21st Century to już album zdecydowanie lepszy- jeden z najlepszych zespołu. Znajdziemy tu wspaniałe ballady, a utwory szybkie mają o niebo lepsze aranżacje niż na poperzedniej płycie.
X Ten to płyta nieco plastikowa, nie wyszła Dieterowi najlepiej. Crying Game i Dr Mabuse (moim zdaniem najlepszy singiel zespołu) i to właściwie tyle. Pozostałe utwory są co prawda niezłe, ale nie mają w sobie czegoś, co przyciągałoby do nich na dłużej.
Forever Blue to już płyta zdecydowanie lepsza- jedna z najlepszych, wszystkie piosenki, poza ostatnią, to wspaniałe przeboje. Wystarczy wspomnieć chociażby o Laila, Taxi Girl czy Love Is Not A Tragedy.
Body To Body to płyta, którą również bardzo lubię. Znajdziemy tu wspaniałe utwory jak choćby Only With You. Właściwie tylko Can This Be Love nie wypaliła (nie pamiętam, kiedy ostatni raz słuchałem tej piosenki

).
Here I Am to moim zdaniem również bardzo dobry album, lubie go przede wszystkim za wspaniałą balladę I Believe You Are An Angel i Don't Do That. Ponad to podoba mi się spora różnorodność utworów tam zawartych. Nie rozumiem jedynie wyboru singli- oba to zupełna pomyłka.
Według mnie głos Dietera znakomicie sprawdził się w Blue System- wprowadzał niesamowity klimat. Wiele utworów zostało zaśpiewanych przez niego wręcz cudownie- wspomniane już przeze mnie Deja Vu i Don't Do That. Są też oczywiście utwory wykonane mocno nieciekawie z Backstreet Heaven na czele.
Podzielam zdanie Piotrka- Dieter beż problemu mógłby zastąpić dzisiejszych Systemsów innymi wokalistami- dowodem na to są ostatnie płyty Modern Talking.
Mam nadzieję, że dane będzie mi jeszcze usłyszeć utwory z wokalem Dietera. Czekam na to z niecierpliwością

.