Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

Cha cha, wstyd? A czego to niby mam się wstydzić? Póki co to wszystko co zostało powiedziane na tym forum odnośnie wokalnych wybiegów Bohlena ma wymiar artykułow z tabloidów. Same poszlaki, żadnych dowodow. No i co z tego, ze ktoś tam gdzieś udzielał się w chórkach? Nie pierwszy nie ostatni. Ty wszędzie słyszysz tego Kohlera, a ja mogę Ci powiedzieć, ze wszędzie słyszę Bohlena. Mogę się tylko domyślić, że w odpowiedzi napiszesz, że mam drewniane uszy :D Poza tym wcale tego nie ukrywam, że mnie interesuje Bohlen a nie jacys pomagierzy, ktorzy najprawdopodoniej nagrali płytę z demówek Bohlena i chcą wzbudzic sensację. Dla mnie najwazniejsze jest jedno nikt Bohlenowi nie dobrał się do rzyci. A gdyby było tak jak twierdzisz, to by grał w knajpach do kotleta a nie nagrywał i produkował płyty. Temu też zaprzeczysz?

Poza tym sugeruję zaopatrzyć się w dobre słuchawki i porządnie przesłuchać MT BI a na koncu SIB.
jkris

Post autor: jkris »

Pioetrek pisze:Może i tak bo nie pamiętam czego może dotyczyć to pytanie.
najpierw przyznales,ze Flipper sie myli, po czym piszesz, ze tez nie wiedziales.
co do podanych piosenek przez Ciebie to: Body to Body- refren caly spiewa wokalistka plus Kohler, Anything to samo, Freedom, C'est la vie, Deeper deeper, You are Lyin'- refren spiewa kobieta wiec nie rozumiem skad te przyklady. a moze szukales, szukales i znalezc nie mogles :lol: :lol:
flipper_69 pisze:Poza tym sugeruję zaopatrzyć się w dobre słuchawki i porządnie przesłuchać MT BI a na koncu SIB.
zaprzeczasz faktom mimo, ze wiesz, ze nie masz racji- poza tym nie potrafisz przyznac sie do bledu i nie sadze aby nasza dyskusja miala glebszy sens..
calvados pisze:Więc ja po przeczytaniu tego postu od razu Ci podam kawałek gdzie w refrenie śpiewa DB-Sorry little Sarah,i jak sie podoba?
a kto powiedzial, ze Kohler spiewal we wszystkich piosenkach? podalem jako przyklad Gangster Love :roll:
flipper_69 pisze: Poza tym sugeruję zaopatrzyć się w dobre słuchawki i porządnie przesłuchać MT BI a na koncu SIB.
ja nie mam problemu ze sluchem i bez trudu potrafie odroznic wokal Bohlena od Kohlera :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony czw lip 05, 2007 16:40 przez jkris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

W takim razie przedstaw źrodła tych faktów. Oceńmy ich wiarygodnośc.
jkris

flipper_69 pisze:W takim razie przedstaw źrodła tych faktów. Oceńmy ich wiarygodnośc.
załamka...
ogladales filmik, ktory jest w 100% autentyczny. nikt (nawet Bohlen) nie zaprzecza, ze pokazane tam partie sa spiewane przez Kohlera. wiec kup moze te wspomniane sluchawki, bo to chyba nawet polgłuchy odroznic potrafi :roll:
nie wiem dlaczego Tobie wydaje sie, ze Bohlen temu zaprzeczyl. on uwaza, ze to byla czesc ich pracy- i ok moze tak uwazac. ale fakt jest taki, ze setki fanow uwazalo, ze to on spiewa. jak widac sa tacy, ktorzy do dzis tak sadzili...
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

To ja powiem tak. Nie mam pewności, kto z nazwiska śpiewa niektóre fragmenty w aranżacjach Blue System, ale od samego początku wiedziałem, że nie jest to Bohlen. Zresztą on sam, przygotowywując swój solowy projekt, jeszcze gdy istniał Modern Talking w latach osiemdziesiątych, tego nie krył. Mówił w wywiadach, że szuka różnych wokalistów i nawet znalazł "jedną czarnoskórą piękność".

Gdy przyjechał do Sopotu w 1989 roku i po raz pierwszy usłyszałem jego rzeczywisty głos przy mikrofonie (żeby była jasność: mówię tylko o jego zapowiedziach, utwory i tak szły z playbacku), miałem już pewność jaką ma barwę głosu. Śpiewał we zwrotkach i nie w każdym refrenie.

Moje pokolenie miało tę pewność, inaczej niż flipper_69. Powiem więcej. Pamiętam artykuł z "Płomyka" z wczesnych lat 80-tych, gdzie po ukazaniu się pierwszej płyty Modern Talking, było wyraźne zdanie: "Dieter Bohlen oddał pierwszeństwo śpiewu wokaliście Thomasowi Andersowi, ale w jednym utworze sam zaśpiewał dwie zwrotki."
jkris

Prophet5 pisze: Moje pokolenie miało tę pewność, inaczej niż flipper_69.
:lol: Flipper to zdaje sie '69 :roll:
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Body to Body- refren caly spiewa wokalistka plus Kohler, Anything to samo, Freedom, C'est la vie, Deeper deeper, You are Lyin'- refren spiewa kobieta wiec nie rozumiem skad te przyklady. a moze szukales, szukales i znalezc nie mogles
No właśnie - kobieta. Jak kobieta mogła śpiewać w refrenie skoro śpiewał je (refreny) Kohler albo od biedy Dieter.
najpierw przyznales,ze Flipper sie myli, po czym piszesz, ze tez nie wiedziales.
Każdy się myli jeśli twierdzi, że Kohler to Bohlen bo to są dwie różne od siebie osoby (i tylko do tego się odniosłem).
Ocenię Kohlera przez pryzmat tego co do czego nie można mieć wątpliwości. Otóż zwrotki wykonywane przez Bohlena oceniam dużo wyżej od tych zaśpiewanych przez Kohlera w Systems in Blue.

Pozdrawiam

Piotrek[/code][/list]
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
jkris

Pioetrek pisze:No właśnie - kobieta. Jak kobieta mogła śpiewać w refrenie skoro śpiewał je (refreny) Kohler albo od biedy Dieter.
zalosne to co napisales. jesli sie wyrywasz do dyskusji to staraj sie trzymac jakis poziom. miales dac przyklady i cos nie poszlo? biedny chlopiec :roll: poza tym odswiez znajomosc piosenek BS, bo w tytulach, ktore podales Kohler spiewa :lol: :lol: :lol:
Pioetrek pisze:zwrotki wykonywane przez Bohlena oceniam dużo wyżej od tych zaśpiewanych przez Kohlera w Systems in Blue.
trzymaj sie tematu, nie o tym tu piszemy. ocene Kohlera mozesz rozpoczac w innym watku...
Awatar użytkownika
Prophet5

Mówił w wywiadach, że szuka różnych wokalistów i nawet znalazł "jedną czarnoskórą piękność".
Przy okazji może dodam, że konkretnie miał na myśli Jeanne Dupuy.
[...] At the time, Blue System is formed by Dieter Bohlen. Achim Vogel (guitar) and Michael Rollin (drums). Let's just remind that at first beside Dieter the members of Blue System were Achim Vogel (guitar), Frank Otto (Drums), sonnyboy Snoopy (keyboards) and Carribean girl Jeanne Dupuy (backing vocals).
[...] Therefore he presented Blue System from the beginning as a band and not as a solo-project. So, Dieter required from his musicians that they couldn't only play in the studio, but could also play on stage.
http://users.pandora.be/dieter.bohlen/dietlife.htm

Blue System na samym początku nie był przedstawiany jako jakiś ściśle solowy projekt Dietera, ale on sam wspominał wręcz, że zbiera zespół, z którym wreszcie będzie miał większą swobodę, niż w Modern Talking i brak przeszkadzającej mu Nory, a będzie mógł bardziej "rockowo poszaleć na gitarze". ;-) Jak wiemy, zapału starczyło ledwo na pierwszy album. :roll:
Ostatnio zmieniony czw lip 05, 2007 17:42 przez Prophet5, łącznie zmieniany 1 raz.
jkris

Prophet5 pisze:Jak wiemy, zapału starczyło ledwo na pierwszy album. :roll:
no niestety, bo wg mnie najlepsze plyty BS to te pierwsze wlasnie. ale co do zepolu to wydaje mi sie, ze raczej chodzilo mu o atrape sceniczna, bo nie wydaje mi sie zeby brali oni udzial w sesji nagraniowej.
Awatar użytkownika
Prophet5

jkris pisze:[...] ale co do zepolu to wydaje mi sie, ze raczej chodzilo mu o atrape sceniczna, bo nie wydaje mi sie zeby brali oni udzial w sesji nagraniowej.
Tak, też tak sądzę. Jednak z drugiej strony - uważam, że takie asekurujące wypowiedzi Bohlena, to niejako "zasłona dymna". Coś na zasadzie: słuchajcie, nie ja wszystko robię (nie muszę całości śpiewać), stanowimy zespół.

Dawniej pewne rzeczy nie przystoiły. Zwróćcie uwagę, że występ Demisa Roussosa z playbacku w Sopocie wywołał skandal! :!: Mili Vanili zostało spalone, gdy wyszła na jaw prawda, że ktoś inny śpiewa. Podejrzewam, że Bohlen przy takim projekcie, gdzie refreny śpiewa ktoś inny, wolał dać etykietę zespołu.

Dzisiaj, przy takiej choćby ścieżce do Der Film, płyty mają już tylko jego nazwisko. Czasy się zmieniły. Producenci dzisiaj nawet plagiatów się nie wstydzą, nie mówiąc już o generowanych sztucznie barwach głosu (ATB itp.).
jkris

Prophet5 pisze:Dawniej pewne rzeczy nie przystoiły. Zwróćcie uwagę, że występ Demisa Roussosa z playbacku w Sopocie wywołał skandal! :!: Mili Vanili zostało spalone, gdy wyszła na jaw prawda, że ktoś inny śpiewa. Podejrzewam, że Bohlen przy takim projekcie, gdzie refreny śpiewa ktoś inny, wolał dać etykietę zespołu.
w tym programie z SIB zdaje sie, ze jest mowa o tym, ze Bohlen powiedzial, iz to co zrobili Mili Vanili to sprawa kryminalna a to delikatnie mowiac smieszne wobec tego, ze sam czesciowo robi to samo... ale nie jestem na 100% pewny, bo moj niemiecki jest raczej slaby...
Prophet5 pisze:Dzisiaj, przy takiej choćby ścieżce do Der Film, płyty mają już tylko jego nazwisko.
no tak ale nie ma tam innego głownego wokalu a jedynie chorki. zreszta wg mnie te piosenki w ogole nie sa w stylu BS. dla mnie to piosenki w stylu DSDS I i II tyle, ze spiewane przez Bohlena.
Awatar użytkownika
Prophet5

jkris pisze:
Prophet5 pisze:Dawniej pewne rzeczy nie przystoiły. Zwróćcie uwagę, że występ Demisa Roussosa z playbacku w Sopocie wywołał skandal! :!: Mili Vanili zostało spalone, gdy wyszła na jaw prawda, że ktoś inny śpiewa. Podejrzewam, że Bohlen przy takim projekcie, gdzie refreny śpiewa ktoś inny, wolał dać etykietę zespołu.
w tym programie z SIB zdaje sie, ze jest mowa o tym, ze Bohlen powiedzial, iz to co zrobili Mili Vanili to sprawa kryminalna a to delikatnie mowiac smieszne wobec tego, ze sam czesciowo robi to samo... ale nie jestem na 100% pewny, bo moj niemiecki jest raczej slaby...
I tu jest wyraźna różnica właśnie, na jaką ewentualność mógł się ubezpieczyć Bohlen. Milli Vanilli było "sprzedawane" jako wyłącznie zespół młodych chłopaków (homoseksualistów, swoją drogą). Później się okazało, że śpiewają w rzeczywistości "stare dziady". ;-) Ludzie poczuli się oszukani, wybuchł skandal.

Bohlen od mniej więcej 1987 roku opowiadał, że zbiera zespół. Śpiewał? Śpiewał. A to, że raptem kilka wersów we zwrotkach, to już nieważne przecież. ;-) Miał zespół, to i reszta śpiewała także, zawsze powiedzieć można. :roll: Ruszanie ustami na teledyskach i podczas koncertów nie jest chyba jeszcze dowodem w sprawie? Na scenie każdy śpiewać sobie może. "Jeden lepiej drugi gorzej." ;-)
jkris pisze:
Prophet5 pisze:Dzisiaj, przy takiej choćby ścieżce do Der Film, płyty mają już tylko jego nazwisko.
no tak ale nie ma tam innego głownego wokalu a jedynie chorki. zreszta wg mnie te piosenki w ogole nie sa w stylu BS. dla mnie to piosenki w stylu DSDS I i II tyle, ze spiewane przez Bohlena.
Co do brzmienia, aranżacji i ogólnego odbioru muzyki - zgadzam się! To nie kopia Blue System. :cry: Jednak mam na myśli to, że tutaj się podpisał zupełnie "Dieter Bohlen". Choć wątpię, by takie choćby chórki śpiewał on. A przynajmniej nie sam. Zasada tworzenia projektu podobna, jak w wypadku "zespołu" (Blue System, czy nawet może Modern Talking - vide: chórki), ale tym razem już tylko i wyłącznie solowe nazwisko.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

zalosne to co napisales. jesli sie wyrywasz do dyskusji to staraj sie trzymac jakis poziom. miales dac przyklady i cos nie poszlo? biedny chlopiec :roll: poza tym odswiez znajomosc piosenek BS, bo w tytulach, ktore podales Kohler spiewa :lol: :lol: :lol:
W tych piosenkach w których śpiewa Kohler jego vocal jest uzupełniany backgroundem więc uważam stwierdzenie o Kohlerze śpiewającym refreny za nieprawdziwe. Ten background ma duże znaczenie o czym się można przekonać słuchając medleya BS, który ma być wykonywany na koncertach SIB. Słychać tam filtry zupełnie jak u Ashleya a mimo to są one puste w brzmieniu.
A jeżeli chcesz przykład (taki jaki oczekujesz) gdzie nie jestem pewien kto wykonywał vocal to jest to na przykład That's Love. Głos Kohlera znany wszem i wobec słychać ale ten, który jakby prowadzi refren brzmi inaczej i na Dietera także mi to nie brzmi. No i kto zaśpiewał te ciężkie chóry?
A poza tym nie czuję się biednym chłopcem, ma swój pogląd na sprawę tworzenia wokali w BS i go prezentuję.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Krzychoo

Post autor: Krzychoo »

Jako że tematem tej rozmowy powinno być: "Wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking"!!!!! uważam, że Thomas Anders był baardzo biedny, wsłuchując się godzinami w dema Dietera. Ja bym chyba nie wytrzymał, bo Bohlen śpiewał tam bez żadnych oporów ani komputerowych obróbek. Koszmarrrr
jkris

Pioetrek pisze:W tych piosenkach w których śpiewa Kohler jego vocal jest uzupełniany backgroundem więc uważam stwierdzenie o Kohlerze śpiewającym refreny za nieprawdziwe.
no i oszukuj sie dalej skoro tak wolisz, bo wiekszosc tych refrenow spiewana jest normalnie wiodacym glosem, ktory Ty (i nie tylko) do wczoraj uwazales za glos Bohlena. wiec skonczmy juz to obracanie kota ogonem. Koniec.
Krzychoo pisze:Jako że tematem tej rozmowy powinno być: "Wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking"!!!!! uważam, że Thomas Anders był baardzo biedny, wsłuchując się godzinami w dema Dietera. Ja bym chyba nie wytrzymał, bo Bohlen śpiewał tam bez żadnych oporów ani komputerowych obróbek. Koszmarrrr
:lol: :lol: :lol:
pomysl jak musial sie czuc podczas koncertow kiedy Bohlen wyl okrutnie do wlaczonego mikrofonu- tak jak podczas ostatniego koncertu w Berlinie...
co do tych demowek to takze uwazam, ze sa okrutne a najgorsze wycie to falset YCWIYW :shock:
Ostatnio zmieniony pt lip 06, 2007 12:55 przez jkris, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ