Nikka Costa i Amazone - coś wspólnego z Bohlenem?

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Jacek Z.

Nikka Costa i Amazone - coś wspólnego z Bohlenem?

Post autor: Jacek Z. »

Bracia i Siostry pomóżcie!:D

Kilka miesięcy temu przypadkiem wszedłem w posiadanie kilku utworów umieszczonych na stronce: http://www.eurodisco.com.ua (sekcja "download") - stronka italo-bohlenowa i z akcentami polskimi - aż miło :D

Wtedy wśród paru utworów z "Der Film", pojedynczych Modern Talking i Indiggo oraz półplaybacków Patty Ryan i C.C. Catch, znalazłem takie dwie fajne babeczki:
AMAZONE_Gino_Gino.mp3
NIKKA COSTA - Renegade (extended version).mp3

Amazone z głosu do złudzenia przypomina C.C. Catch, zwłaszcza z jej początków. Utwór Nikka Costa jeszcze bardziej "wszedł mi w głowę" :D Znalazłem nawet stronkę wokalistki: http://www.nikkacosta.com - gdzie ta wyznaje, że kiedyś śpiewała "shitty songs", a teraz tylko jakieś chorobliwie ambitne badziewie (próbowałem słuchać, o matko... :cry: )

I tu mam pytanie: czy komuś z Was zdarzyło się natknąć już na te Panie, czy ewentualnie jakieś inne ich utwory? Czy Dieter Bohlen maczał w tym palce?

Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Na pewno nie są to nagrania związane z Dieterem.
A czy faktycznie robił je Luis Rodriguez, tak jak napisano na tamtej stronce, wie pewnie ktoś lepiej ode mnie zorientowany z muzyce z tamtych lat ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Jacek Z.

Dzięki za odpowiedź. Jak na razie moje netowe wykopki na temat Amazone nie przyniosły nic. A co Nikki Costy, na jednej fan-stronce widziałem kawał jej dyskografii, i żadnych znajomych nazwisk tam nie zauważyłem.

Zaś jej utworów można usłyszeć chyba z setkę, tyle że wszystkie smętne jakieś... - być może "Renegade" był odstępstwem od reguły ;) Tak jak Krystynie Prońko zdarzyło się kiedyś nagrać utwór dance'owy, a złośliwy komentator w "Trójce" (teren gdzie żadna noga MT/BS nie stanęła :twisted: ) przekręcił tytuł z "Przebiegła jak wąż" na "Przepełzła jak wąż" :D
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

"Gino, Gino" bardzo mi się podoba :) szukałem więcej piosenek Amazone, ale nic nie znalazłem :(
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Jacek Z. pisze:Tak jak Krystynie Prońko zdarzyło się kiedyś nagrać utwór dance'owy, a złośliwy komentator w "Trójce" (teren gdzie żadna noga MT/BS nie stanęła :twisted: ) przekręcił tytuł z "Przebiegła jak wąż" na "Przepełzła jak wąż" :D
...dlatego od wielu już lat tkwię w niezłomnym postanowieniu i nie słucham "niedźwiedzi"
Obrazek
Awatar użytkownika
ROBERT_LATO
Redaktor
Kontakt:

Post autor: ROBERT_LATO »

Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi :) to mogę potwierdzić, iż w obu nagraniach rzeczywiście maczał swoje palce Luis Rodriguez :)

Labele:

1. Amazone - Gino Gino - 12'' - CHIC 6.20651-01 - 1986
2. Nikka Costa - Renegade (Take My Breath Away) - MCD - Polydor 889851-12 - 1989

Oba nagrania bardzo dobre (przynajmniej jak dla mnie) i warte uwagi.

Co do strony http://www.eurodisco.com.ua to klasycznie piracka strona internetowa nastawiona na sprzedaż pirackich składanek muzyki lat 80-tych najczęściej opierających się na tzw. "zgrywkach" z oryginalnych nośników i nazwach typu "COLLECTION" - ale również w sporej części z tzw. bootlegów "skradzionych" od twórców tychże miksów, remiksów, megamixów itp. jak np. prezentowane na tej stronie bootlegi Modern Talking, Blue System, C.C.Catch opatrzone nazwą "POLISH"... - zatem TO NIE JEST BYNAJMNIEJ MILE - że są tam akcenty polskie... :(

Zastanawiam się tylko kiedy włodarze tej smutnej "strony" dostaną w swoje ręce składanki firmowane moim pseudo bo część z prezentowanych na tej stronie nagrań jest jako żywo wyjęta ze składanek MOST WANTED które firmuje djeldiablo i ostatnio moja osoba jeśli chodzi o Luisa i Dietera... :(

I ostatnia moja kwestia - co do "niedźwiedzi" ;)
O ile pamiętam swego czasu - dawno temu na liście trójki było i to dość wysoko nagranie Modern Talking - Cheri Cheri Lady... zatem o ile mnie pamięć nie zawodzi to oznaczałoby, że "niedźwiadki" nie były kiedyś takie złe ;)

Pozdrawiam :)
Its haahd se Dieter tuh bie ;-)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

I ostatnia moja kwestia - co do "niedźwiedzi"
O ile pamiętam swego czasu - dawno temu na liście trójki było i to dość wysoko nagranie Modern Talking - Cheri Cheri Lady... zatem o ile mnie pamięć nie zawodzi to oznaczałoby, że "niedźwiadki" nie były kiedyś takie złe
Kiedyś przeglądałem archiwum tej listy i wydaje mi się, że w latach 85-87 MT tam nie było. Ale dopuszczam, że mogło być notowane np. 1 kwietnia :D .

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Jacek Z.

ROBERT_LATO pisze:Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi Smile to mogę potwierdzić, iż w obu nagraniach rzeczywiście maczał swoje palce Luis Rodriguez Smile

Labele:

1. Amazone - Gino Gino - 12'' - CHIC 6.20651-01 - 1986
2. Nikka Costa - Renegade (Take My Breath Away) - MCD - Polydor 889851-12 - 1989

Oba nagrania bardzo dobre (przynajmniej jak dla mnie) i warte uwagi. [...]
Dzięki za odpowiedź i uświadomienie... Pamiętam jeszcze jak i u nas modne były kasety "opracowane na podstawie oryginalnego fonogramu" (zmieniona bezpłciowa okładka, inna kolejność utworów itp.)

Osobiście nie wiem czy tak do końca to zjawisko potępiam. Z jednej strony na pewno oznacza to okradanie wykonawcy i producenta. Z drugiej także jednak bezdusznej ekonomicznej machiny, która startując "z pozycji siły" dyktuje zawyżone ceny...

No bo jak to się dzieje, że płyty innych wydawnictw kosztują tyle samo, co np. stary Blue System po trzykrotnej przecenie? <pokręcony> Zaś ich produkcją zajmuje się ta sama firma, która kiedyś tysiącami tłukła piratki <młotek> , zresztą nie zważając zbyt na jakość.

Sam miałem taki problem, gdy kiedyś kompletowałem całą dyskografię Blue System w oryginałach. Jedna z płyt miała krzywo zrobioną tzw. nalewkę, więc wyglądała jak zafoliowane jajo. Na innej były tzw. łezki z tworzywa sztucznego (a że była to jedna z moich ulubionych płyt raziło to mój wzrok). Gdyby nie uprzejmość pewnego pana i pani, którzy wymienili mi to na lepsze egzemplarze z firmowej hurtowni miałbym kupione po 54,99 buble. A w tak szanującej się (i drogiej) firmie kontrola jakości jakaś powinna chyba być. Klient płaci, Klient wymaga...

Fakt też, że płyty CD na początku ich kariery były grubo przereklamowane: na niektórych z nich są "zacięcia" przegrywane z płyty-matki, a pomiędzy "Walking on a Rainbow" a "Here I Am" jest cała przepaść brzmieniowej różnicy (jeśli chodzi o czystość dźwięku, separację poszczególnych tonów itp.) Uff, ale się czepiam... :mrgreen:

A co do "niedźwiedzi" - popieram tezę Pioetrka. Pamiętam jak swego czasu mówiąc "never say never" pan N. zapowiadał na liście Enigmę. Ale okres gdy było tam "Cheri Cheri Lady" chyba przespałem pod lodowcem :D W każdym razie dla zdrowia i morale "Niedźwiedzia Głównego" mogło(by) to nie być zbyt korzystne;)

Pozdrawiam,
Jacek
Jacek Z.

Tak w ogóle... Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. I mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem moimi dość krytycznymi uwagami na temat legalnych produktów... jakby nie patrzeć, z ubiegłego wieku :wink:
Awatar użytkownika
venturak

może to nie odpowiednie miejsce na to, by to tu pisać, ale wkurzyłem się dziś słuchając w pracy RMF-u (nie poraz pierwszy, już pomijam, że w kółko i po 3 razy dziennie na zmianie słyszę te same piosenki), puścili rumuńską piosenkę "Dragostea din tei" (czy jakoś tak), czyli wielką chałę (skojarzyło mi się zaraz z siostrami Indiggo), ale wkurzyło mnie to, że od iluś lat nie ma ani 1 piosenki MT, ani nic z Bohlena a taki szajs rumuński puszczają ;/ uważam, że piosenki Bohlena są ambitniejsze niż takie rumuńskie coś :D
Jacek Z.

venturak pisze:może to nie odpowiednie miejsce na to, by to tu pisać, ale wkurzyłem się dziś słuchając w pracy RMF-u (nie poraz pierwszy, już pomijam, że w kółko i po 3 razy dziennie na zmianie słyszę te same piosenki), puścili rumuńską piosenkę "Dragostea din tei" (czy jakoś tak), czyli wielką chałę (skojarzyło mi się zaraz z siostrami Indiggo), ale wkurzyło mnie to, że od iluś lat nie ma ani 1 piosenki MT, ani nic z Bohlena a taki szajs rumuński puszczają ;/ uważam, że piosenki Bohlena są ambitniejsze niż takie rumuńskie coś :D
Skoro już jedziemy trochę poza tematem... Problem jest być może szerszy niż Ci się wydaje. MT leciał w radiu nie tak wszędzie:
- w latach osiemdziesiątych w Jedynce (Koncert Życzeń, Lato z Radiem itp.),
- gdzieś jeszcze w PR (program II ?) dawno temu "za komuny", gdzie wieczorkami leciały całe płyty MT, BBB, Patty Ryan itd.,
- w RdC za czasów "wczesnego Fabiańskiego" (zdarzał się nawet Blue System!),
- w Esce po wskrzeszeniu zespołu na liście było kilka utworów MT,
pomijając przypadki, że kiedyś wszędzie i namiętnie tłukli YMHYMS '98 :wink:

Moim zdaniem to naprawdę dość rzadko, jak na tak popularny trend. A cokolwiek z poza MT-owych produkcji Bohlena to już w ogóle odosobnione przypadki i białe kruki...

W każdym razie jednoczę się w bólu :wink:
Awatar użytkownika
venturak

tak, ale w Radio Złote Przeboje, słychać piosenki MT i Bohlena, w RMF-ie leciały też piosenki MT, ostatnie, jakie to były, to z płyty "2000 - Rok smoka", a teraz to już w ogóle nie lecą, a jakieś rumuńskie szlagry puszczają :( bez obrazy, ale brakuje mi jeszcze bułgarskiego hip-hopu :D
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Dlatego od czasu zdjęcia z anteny listy "Hop - Bęc" staram się nie słuchać także RMF-u :wink:

A wybiegając w przyszłość - "Zetki" też nie słucham, bo nie dość, że nie puszczają Bohlena, to jeszcze ten cukierkowaty głos Chełminiak drażni moje ucho :lol: .
Obrazek
Jacek Z.

Oj tak, ciężkie czasy nam nastały - muzyka zapodawana z playlisty komputera... Moja koleżanka z sąsiedniego biurka w pracy słucha z netu Polskiego Radia Londyn, i nawet tam według pory puszczania niektórych kawałków można zegarki regulować :wink: To samo ma już od dawna słynna TV muzyczna VIVA - niektóre pasma mają swoje playlisty - ten sam utwór 25, 20, czy 15 razy w tygodniu... Odczłowieczenie totalne :D
jkris

Post autor: jkris »

Dr Mabuse pisze:A wybiegając w przyszłość - "Zetki" też nie słucham, bo nie dość, że nie puszczają Bohlena, to jeszcze ten cukierkowaty głos Chełminiak drażni moje ucho :lol: .
dzis ok 18-19.00 puscili Brother Louie ;-)
Awatar użytkownika
Piter77

Post autor: Piter77 »

Witam!!!
Wtrącę swoje 3 grosiki choć malutkie (odkąd jestem tatusiem skończyło się słuchanie radia po nocach :| ): jest takie radio co sie zwie MuzyczneRadio z Jeleniej Góry i tam o dziwo i o chwało wieczorami w bloku z muzyką z lat 80 piosenki DB lecą naprawdę często, i Chris Norman sie trafi, a nawet Nino De Angelo rzucił mi sie kiedyś w ucho a to już chyba ewenement na skalę kraju <bezradny>
Co do Zetki i reszty komercyjnych rozgłośni nie wypowiadam się <młotek> !!!!!
"Baby, don't, don't give up, If your heart is broken make a brand new start"
Pozdrowionka!
P.!
ODPOWIEDZ