Witam
Nie wiem czy już jakiś wątek powstał w zakładce o Dieterze czy Tomasie, dotyczący plagiatu lub tego który z nich coś zaczerpnął od innych wykonawców i w swoich utworach po swojemu przerobił. Akurat zgrywam na dysk twardy płyty winylowe i single z lat 70 i 80. I podczas zgrywania singla Chot Chocolate czyli ich utwór So You Win Again z 1977 roku dostrzegłem w utworze Here I Go Again (Blue System) z albumu Forever Blue z 1995 podobieństwo. Czyli sam początek i refren brzmią tym samym rytmem ale Dieter to przekształcił na bardziej nowocześniejsze i ładniejsze brzmienie. Nie zmienia to faktu że taki wybitny kompozytor miał słabość do zaczerpywania od innych wykonawców pomysły. Jak myślicie czy to plagiat czy dozwolone jest czerpać inspiracje od innych twórców?
Plagiat? Czy to dozwolone.
- Pioetrek
- Kontakt:
Re: Plagiat? Czy to dozwolone.
Wg mnie to co zrobił tu i w większości przypadków to legalne działanie. W tym przypadku ja podejrzewam, że Here I Go Again jest wersją piosenki, która nie weszła na album solowy Errola Browna (wokalista Hot Chocolate)
i wg mnie Dieter zagwarantował sobie prawo do użycia takiego odrzutu (generalnie jak się wsłuchasz w nagrania z tej płyty to usłyszysz tam melodie trochę melodii wykorzystanymi na płytach Blue System później no i That's no lie to Emily Daniela Schuhmachera). Podobny przykład jest związany z wielkim światowym hitem The Best, które znamy zwykle z wykonania Tiny Turner. Dieter napisał dla Bonnie Tyler Born to be a winner, które bardzo nawiązuje do The Best. Można krzyczeć plagiat, skandal ale faktem jest, że oryginalny utwór The Best to właśnie Bonnie Tyler nagrała, więc pytanie czy tu jakaś granica została przekroczona czy nie. To masz właściwy wątek, gdzie znajdziesz inne przykłady i wyrobisz sobie własną opinię: viewtopic.php?t=80
Pozdrawiam
Piotrek
i wg mnie Dieter zagwarantował sobie prawo do użycia takiego odrzutu (generalnie jak się wsłuchasz w nagrania z tej płyty to usłyszysz tam melodie trochę melodii wykorzystanymi na płytach Blue System później no i That's no lie to Emily Daniela Schuhmachera). Podobny przykład jest związany z wielkim światowym hitem The Best, które znamy zwykle z wykonania Tiny Turner. Dieter napisał dla Bonnie Tyler Born to be a winner, które bardzo nawiązuje do The Best. Można krzyczeć plagiat, skandal ale faktem jest, że oryginalny utwór The Best to właśnie Bonnie Tyler nagrała, więc pytanie czy tu jakaś granica została przekroczona czy nie. To masz właściwy wątek, gdzie znajdziesz inne przykłady i wyrobisz sobie własną opinię: viewtopic.php?t=80
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- marez2
Właśnie wszedłem na ten link co podałeś i widać, że już sam napisałeś posta w 2005 o tym samym utworze Chot Chocolate
lecz wtedy twój wpis sugerował że to plagiat. Więc co się stało przez te 18 lat że zmieniłeś zdanie?Pioetrek pisze: ↑czw cze 23, 2005 12:38 Jeszcze ja coś dorzucę![]()
So you win again - Hot Chocolate : Here I Go Again - Blue System
Liberian Girl -Michael Jackson : Maria - Modern Talking
You are not alone - Michael Jackson : I Love The Way You Are - Blue System
Jest jeszcze Fools Lullaby - Bonnie Tyler, która to piosenka jest moim zdaniem podobna do pwenego utworu Roda Stwerta. Niestety nie znam dyskografii tego pana na tyle, żeby operować jakimiś tytułami.
Pozdrawiam
Piotrek
A tak ogólnie gdybym wcześniej wiedział o tym poście (w którym podałeś do niego link o plagiacie) to bym nowego nie tworzył.
- Pioetrek
- Kontakt:
Wytłumaczenie masz w pierwszym poście
Pozdrawiam
Piotrek
Od stwierdzania czy coś jest plagiatem są sądy, tego się trzymam. Poza tym później niektórzy chórzyści zaczęli się przyznawać do aranżacji piosenek np. BS, ale jakoś nikt w kierunku plagiatów pytań im nie zadawał. Sytuacja nie jest czarno-biała, raczej jest tam wiele odcieni szarości co nie zmienia faktu, że wciąż uwielbiam te muzykę.Proponuję stworzyć w tym wątku listę utworów stworzonych przez Dietera, które niektórzy mogą uznać z plagiat, inni za cover a ja za "ulepszenie" i przystosowanie do mojego gustu muzycznego.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- marez2
Dzięki za sprecyzowanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam