Niezłe, dobre, znakomite! MT cz.7 OST. - ZNAKOMITE!

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!
ODPOWIEDZ

Kategoria ZNAKOMITE cz. 7 - Modern Talking 84-03

You're My Heart, You're My Soul 5:36
9
12%
There's Too Much Blue In Missing You 4:40
4
5%
One In A Million 3:44
7
9%
Cheri Cheri Lady 3:45
10
14%
Lady Lai 4:55
8
11%
Atlantis Is Calling (S. O. S. For Love) 3:48
9
12%
Geronimo's Cadillac 3:16
8
11%
Jet Airliner 4:19
10
14%
Like A Hero 3:45
4
5%
Romantic Warriors 3:59
5
7%

Liczba głosów: 74

nado

Niezłe, dobre, znakomite! MT cz.7 OST. - ZNAKOMITE!

Post autor: nado »

Nowy album Thomasa Andersa "Cosmic" jest kontrowersyjny. Budzi sprzeczne emocje. Wiele osób porównuje piosenki z tej płyty do utworów Modern Talking i cieszy się z takiego nawiązania. Inni twierdzą wręcz, że album jest profanacją stylu MT i kpiną z legendy. Słyszymy inaczej. Mnie interesuje wasze podejście do muzyki duetu. Skoro twierdzicie, że "Cosmic" jest świetny, jestem ciekawy jak podejdziecie do dobrze znanych przebojów.
Stworzyłem subiektywną ankietę, która będzie składała się z kilku części: niezłe, dobre, świetne, znakomite. W pierwszej, zatytułowanej "niezłe" zaznaczcie proszę piosenki, które pasują do tej kategorii. Dodam, że wybrane do tej grupy utwory prawie w całości uznaję za "ZNAKOMITE". W ankiecie możecie zaznaczyć wszystkie utwory lub tylko jeden utwór, jeśli taka jest wasza wola. Dobrej zabawy :)
Awatar użytkownika
Karolek78

Re: Niezłe, dobre, znakomite! MT cz.7 OST. - ZNAKOMITE!

Post autor: Karolek78 »

A można komentować? Jak sam twierdzisz o gustach, wbrew obiegowej opinii się dyskutuje.

Cheri Cheri Lady to nie jest utwór znakomity. To jest utwór PERFEKCYJNY, a sama jego historia jest również bardzo ciekawa, bo piosenka ta poniekąd "ustawiła" dalszą karierę duetu. Jestem przekonany, że gdyby nie CCL, nie powstałby kolejne hity. Dieter w swojej wielkiej głowie toczył bowiem walkę z samym sobą co tak naprawdę marka Modern Talking ma znaczyć. Pierwsze dwa single - You're My Heart, You're My Soul jako piosenka, która wprowadziła nową jakość na rynek muzyczny, You Can Win If You Want to z kolei jeden z najlepszych tekstów w historii grupy. Przekaz, treść, temat bardzo "na serio". Bohlen nie chciał robić wyłącznie komercyjnej papki, on miał zapędy artystyczne, a pierwszy album jest zarazem tym najbardziej zróżnicowanym. I taki Dieter siedzi potem w swojej piwnicy, plumka w klawisze i wychodzi mu Cheri Cheri Lady. I co? A nic właśnie, bo Dieter odkłada piosenkę na półkę, bo jest zbyt prosta. Wypuszczenie na singlu CCL to w zasadzie pożegnanie Dietera z ambicjami. Przy Brother Louie poszedł już tylko krok dalej, ale ścieżki nie zmieniał, bo ścieżkę tą wyznaczyła "Droga Pani" właśnie. Tylko czy interpretacja Bohlena była na pewno właściwa?
Sama piosenka to jak wspomniałem wyżej perfekcja. Zwróćcie uwagę, że ten utwór jest niepowtarzalny tylko w tej jednej wersji. Żadne wznowienia z Back For Good, żadne andersowkie History. Źle nagrana traci niemal wszystko, w oryginalnej wersji jest wszystkim - to jest polot, to jest finezja, lekkość, zapach róż, lody waniliowe przełamane cynamonową posypką i słodkie brownie ze słonawymi orzeszkami :D
Karolek78
nado

Re: Niezłe, dobre, znakomite! MT cz.7 OST. - ZNAKOMITE!

Post autor: nado »

Karolek, generalnie się zgadzam.
Zachęcam do udziału we wszystkich częściach ankiety. To może być świetna ściąga dla nowych fanów lub sympatyków muzyki MT, którzy chcieliby zacząć przygodę z duetem od jego "najlepszych utworów". Żeby ankiety była miarodajne, pod każdą powinno się znaleźć choć 2000 głosów. To w sumie ledwo 100 osób. Fani, fanki... Pokażcie, że na wiel was stać :)
ODPOWIEDZ