Czy Systemsi się pogubili?

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Czy Systemsi się pogubili?

Post autor: Peter »

Systems In Blue z założenia miał być zespołem naśladowczym muzykę - jeśli nie Blue System - to na pewno Dietera Bohlena i jego Bohlensound. Na pierwszej płycie brzmiało to niemal zupełnie jak Blue System, sprawę potęgowało użycie identycznych falsetów jak na płytach BS i identycznych refrenów, na drugiej odeszli w stronę własnego brzmienia, za wyjątkiem 3 nagrań przypominało to już BS choć refreny i chórki były jak w BS. Były jednak jakieś tam muzyczne nawiązania do muzyki Dietera także i muzyczne i troszkę nowoczesności. Mieszanka niesamowita bo płyta OOTB to dla mnie jedna z lepszych płyt XXI wieku. A teraz to jakaś dziwny twór się robi. Nie można oczekiwać że refreny będą brzmiały Blue Systemowo i chóry bo ta osoba po prostu nie żyje ale oni się pogubili muzycznie zupełnie, mamy próbę kopiowania przeboju Haddawaya (nie wiem jak w całości to zabrzmi ale boję się że wyjdzie farsa: zwrotki eurodance, potem wchodzi Michael naśladujący styl śpiewania Haddawaya i refren w stylu lat 90 tych i a potem... oczywiście słynne chórki. ;) Może wyjść groteska. Gdzie tu brzmienie Bohelena? Czy to nie oni mówili "Good Music Never Dies"? Ona właśnie się kończy na naszych oczach, potem całkiem udany skądinąd "Christmas In Blue" czy takie piosenki wychodziły spod ręki mistrza? Gdyby ktoś to nagrał byłoby ok ale nie oczekiwałem tego od osób które chcą odebrać Dieterowi fanów muzyki na której się wybił. Potem koszmarek "Children of The Night" no panowie nie tak.... zupełnie nie tak to ma brzmieć. Potem "Take It Like A Man" to nawet produkcja trącąca muzyką lat 80 tych ale czegoś tu brakło znowu, od Dietera lata świetlne... Jeszcze ten dziwny twór co leci "Only You Can Break My Heart" wiem że to demo ale melodia jest niechwytliwa zupełnie....

Nie oczekuję od panów że mi wskrzeszą Rolfa, ale skoro jest w tym wszystkim Detlef to powinien znać się na tym co robi i klepać piosenki jak w latach 2003-2008, "Go Systems Go" mu się udało, chyba we śnie Rolf mu podyktował jak się to robiło wtedy....
Awatar użytkownika
MrMidicial

Re: Czy Systemsi się pogubili?

Post autor: MrMidicial »

Jak dla mnie no niestety, ale pogubili się już i wydaje mi się, że już dobrej ścieżki muzycznej nie odnajdą...
Awatar użytkownika
Peter

To bylo jednak mylne wrażenie, złe miłego początki. "Children... wskazywało że nie mają residuów twórczych z dawnych lat, że są już strasznie wypaleni a jednak z pomocą przyszedł Olaf i Johan którzy do spółki z Detlefem stworzyli ciekawy album. Olaf z Detlefem godnie zastępują piosenki Rolfa, sam nie wiem czy teraz nie są lepsze niż dawniej.
Awatar użytkownika
Peter

http://muzykazplyt.blogspot.com/2018/01 ... m.html?m=1 ciekawa opinia osoby która ma wrażenie że coś złego stało się z zespołem w ostatnim czasie że to już nie to co było. A tak swoją drogą pisze ta osoba kto miał najwyższy głos z nich. Będziecie mocno zaskoczeni. Ja zauważyłem już ze dwóch z nich wykonuje kompletny chorek "Magic Mystery" co udowodnił kiedyś Piotrek. To też potwierdza ta opinie.
ODPOWIEDZ