Budka Suflera

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Budka Suflera

Post autor: Peter »

https://tvn24.pl/kultura-i-styl/pogrzeb ... al-4023773

Wczoraj w Lublinie odbył się pogrzeb osoby niezwykle utalentowanej, niezwykle zasłużonej dla polskiej muzyki oraz Lublina. Śmiało mogę go nazwać polskim Bohlenem tylko nie wiem czy by to nie było dla niego krzywdzące bo pan Romuald pracował z naprawdę dobrymi tekściarzami dbając jednak mocno o warstwę tekstową. Ale potencjał muzyczny porównywalny choć gatunek tak różny. Miał szczęście dorastać i tworzyć w tak pięknym mieście.

Artysta zmarł w wieku 69 lat.
Jaka przyszłość rysuje się przed zespołem? Na razie, słusznie, zespół na dwa miesiące w hołdzie dla muzyka któremu tak wiele zawdzięcza zawiesza aktywność czyli koncertowanie i być może wejście do studia by nagrać nowy materiał. Myślę że na pisanie nowych przebojów jest definitywnie jeszcze zbyt wcześnie ale fajna będzie trasa którą obiecali "Za ostatni grosz" niestety bez Romualda Czystawa również. W którym kierunku pójdą ich dalsze kompozycje po śmierci lidera czas pokaże.

Spieszmy się doceniać utalentowanych ludzi, tak szybko odchodzą.
Awatar użytkownika
Daniel

Re: Budka Suflera

Post autor: Daniel »

No cóż, Budka bez Romka Lipko, to już nie Budka, przecież to mózg zespołu.
Ja najbardziej lubię piosenki w wykonaniu Felicjana Andrzejczaka (Jolka Jolka, Noc Komety) oraz Urszuli (Latawce, Malinowy, Kalkomania, Za Twoje zdrowie, Szał sezonowej Mody...). Nie lubię Cugowskiego i tym samym piosenek które on wykonuje.
Awatar użytkownika
Peter

A Romuald Czystaw? A odnośnie przyszłości Budki bez jej twórcy postrzegasz ją w szarych barwach? Może akurat tym co z nich zostało uda się stworzyć wartościowe przeboje. Na razie poczekajmy te dwa miesiące potem trasa i być może ponowne wejście do studia.
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Porównanie z Bohlenem również przyszło mi do głowy. Czasami można się zastanawiać, co tak naprawdę jest siłą danego zespołu. Kompozycje, teksty, głos wokalisty? Czasami ktoś potrafi pisać przeboje, ale tylko dla konkretnego wykonawcy. W przypadku Lipki nie może być o tym mowy, bowiem jego kompozycje broniły się zawsze. Nie było może problematyczne tworzenie piosenek pod Cugowskiego, bo ten posiada wybitne warunki głosowe, ale np. numery tworzone dla Izabeli Trojanowskiej są przykładem inteligencji twórczej Lipki - pani o bardzo przeciętnych warunkach głosowych stała się gwiazdą, bo doskonale dopasowano repertuar do jej możliwości oraz wykreowano pewien spójny muzycznie oraz wizualnie wizerunek. Moje ulubione piosenki śp. Romualda Lipki to: Jest taki samotny dom, Za ostatni gorsz, Martwe Morze, Malinowy Król, Nic nie może wiecznie trwać.
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Dwa moje ulubione przeboje to "Ratujmy co się da" i "Cień Wielkiej Góry. Zauważ jak doskonale były teksty. Drugi to nawiązanie do śmierci Wandy Rutkiewicz w tekście. Obawiam się że takich piosenek już nie stworzą nigdy.
Lipko to Budka i Cugowski dla mnie. Ewentualnie Czystaw.
ODPOWIEDZ