Bułat Okudżawa

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Bułat Okudżawa

Post autor: Peter »

Obrazek
Legenda rosyjskiej muzyki popularnej, bard opozycjonistów wylansował wiele wspaniałych piosenek min. pieśń gruzińską:

Właśnie przeglądając domowe archiwum na strychu znalazłem składankę piosenek tego pana. Polecam. :)
Awatar użytkownika
Peter

Re: Bułat Okudżawa

Czemu w tym temacie nie ma postów? Podoba mi się "Pieśń gruzińska"

Tym razem o nim samym:

Nawet na znaczkach jest:
Obrazek
Jego ojciec był z Gruzji a matka z Armenii i rodzice byli bolszewikami, ojciec został rozstrzelany podczas stalinowskich czystek, matka na wiele lat wysłana do obozu pracy, Okudżawa urodził się w Moskwie, a że nie mogli go wychowywać rodzice wychowywała go babka, później poszedł walczyć na front, gdzie był ranny, cały czas walczył z komuną a wcześniej z caratem. Zmarł w 1997 roku w Paryżu. Polecam bardzo jego piosenki.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter pisze:Czemu w tym temacie nie ma postów? Podoba mi się "Pieśń gruzińska"
No bo widzisz nie każdemu się podoba to co Tobie,to co mają pisać,że to "dziadostwo"?
Podoba Ci się,pokazałeś i ok.Może ktoś kiedyś zwróci na ten temat uwagę.
Awatar użytkownika
Peter

Ale nie jest powiedziane, że ktoś lubi MT to musi lubić BBB czy SIB, można lubić MT i Okudżawę.
Fajną piosenkę znalazłem.:
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Peter pisze:Ale nie jest powiedziane, że ktoś lubi MT to musi lubić BBB czy SIB, można lubić MT i Okudżawę.
Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja na przykład lubię BS i Lady Gagę :)
A co do samej muzyki Okudżawy to nie jest to muzyka dla mnie akurat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Zachęcam do obejrzenia polskiej strony o Okudżawie:
http://okudzawa.prv.pl/
Kto powiedział, że jak ktoś lubi MT to musi lubić każdy syf który go udaje (np: Ashleye, Moving Heroes, Talking System, SIB..)?
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Mówiąc o muzyce z kręgów Bułata, albo Bohemy, warto także wspomnieć postać Włodzimierza Wysockiego, który we wczesnym etapie tworzenia wzorował się na Okudżawie, choć z czasem wykształcił własny styl. Był wielokrotnie krytykowany przez włodarzy ZSRR, przez swoje teksty, w których (podobnie jak George Orwell w "Folwarku...") pod postaciami zwierząt, ukrywał prawdziwe, ludzkie postacie. Stosował przenośnie i wieloznaczeniowość. O ile osobiście zbyt często nie sięgam po muzykę z tych kręgów, to obiektywnie muszę po prostu stwierdzić, iż w przypadku tych twórców można mówić o artyzmie. Nic więc dziwnego, że można słuchać i MT i Bułata - w obu przypadkach mamy bowiem do czynienia właśnie z artyzmem i włożonym wysiłkiem, w ich powstanie. Moim zdaniem jednak, trudniej jest już zrozumieć uwielbienie muzyki MT i Lady GaGagi. Po prostu (jak dla mnie) dziwne jest, jak słuchając n.p. BS, gdzie występuje wieloplanowość, cała masa smaczków, pięknych barw, wokalów i melodii, można też lubić coś co udaje muzykę pod szyldem "Lady GaGa" i.t.p :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

MichałT pisze:Po prostu (jak dla mnie) dziwne jest, jak słuchając n.p. BS, gdzie występuje wieloplanowość, cała masa smaczków, pięknych barw, wokalów i melodii, można też lubić coś co udaje muzykę pod szyldem "Lady GaGa" i.t.p :wink:
Można lubić wiele gatunków muzycznych. Nie tylko MT czy BS ma świetne piosenki, ale i wiele innych zespołów grający inne rodzaje muzyki posiada w swojej dyskografii mnóstwo bardzo dobrych piosenek, nawet Lady Gaga
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Moja mama bardzo lubi Okudżawe.Gdy byłam mała często to u nas lecialo.
Marcin87 pisze:Można lubić wiele gatunków muzycznych
Tak to prawda.Istnieje tyle gatunków muzycznych ze zamykanie się w tylko jednym bardzo ogranicza.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Czemu w tym wątku jest tak małe zainteresowanie? Bułat Okudżawa dla Rosjan jest tym, kim dla Polaków był Jacek Kaczmarski, walczył słowem i piosenkę o inną Rosję niż ta, w której przyszło mu żyć, co oczywiście trafiało na opór władz...
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter pisze:Czemu w tym wątku jest tak małe zainteresowanie?
Peter jeżeli ktoś nie ma pojęcia na temat danego artysty to chyba nie wypowiada się,nie?Jak myślisz?
Peter pisze:Bułat Okudżawa dla Rosjan jest tym, kim dla Polaków był Jacek Kaczmarski
No i trafnie napisane "dla Rosjan" ,a nie dla Polaków...widocznie ;)
Peter pisze:Ale nie jest powiedziane, że ktoś lubi MT to musi lubić BBB czy SIB, można lubić MT i Okudżawę.
Peter pisze:Kto powiedział, że jak ktoś lubi MT to musi lubić każdy syf który go udaje (np: Ashleye, Moving Heroes, Talking System, SIB..)?
Ale przeważnie właśnie tak jest,słuchamy muzyki podobnej.Rzadko się zdarza,aby ktoś słuchał Disco Polo i Mocnego Metalu ;) (taki mój przykład),aczkolwiek może się tak zdarzyć.
Może lubisz Okudżawę i cenisz go za tam coś...ale innych on nie interesuje i myślę,że pisanie co jakiś czas postu typu
Peter pisze:Czemu w tym wątku jest tak małe zainteresowanie?
Jest nie potrzebne.
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

Peter pisze:Czemu w tym wątku jest tak małe zainteresowanie? Bułat Okudżawa dla Rosjan jest tym, kim dla Polaków był Jacek Kaczmarski, walczył słowem i piosenkę o inną Rosję niż ta, w której przyszło mu żyć, co oczywiście trafiało na opór władz...
Z całym szacunkiem ale...nie dziw się słabym zainteresowaniem, ktoś popularny u naszych wschodnich sąsiadów nie musi być znany w naszym kraju. Ja na przykład pierwszy raz o nim słyszę. Jacek Kaczmarski za to jest przeze mnie bardzo ceniony bo śpiewał o rzeczach ważnych, jego piosenki wchodzą w pamięć. Poza tym...cóż, Kaczmarski był o niebo lepszym wokalistą, choć akurat w takiej muzyce nie jest to najważniejsze. Dla nas Polaków to właśnie Jacek Kaczmarski był i jest myślę także i teraz uważany przez wielu za wielkiego Polaka i wielkiego artystę zarazem. Jeżeli chodzi o Bułata Okudżawę to jak najbardziej i jemu należą się wielkie pokłony...tak jak Kaczmarski walczył o lepsze jutro wyrażając to w swojej twórczości. Brawo dla obu tych Panów...
Awatar użytkownika
Peter

Przepiękna piosenka, jakoś ostatnio sobie ją nucę i ona tak ciągle chodzi za mną i nie może się odczepić. ;)
Awatar użytkownika
Peter

Piosenka o nadziei teraz za mną chodzi, nadzieja ah nadzieja, ostatnia umiera.... Prawda że piękna to piosenka? Taka minimalistyczna poezja śpiewana w stylu Grechuty.

Ta piosenka tez jakże piekna, a zawiera polski akcent stąd jest nam bliższa.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Milośnikom twórczości Okudżawy czy Wysockiego polecam posłuchać piosenek Dominiki Żukowskiej i Andrzeja Koryckego.
Są bardzo znani na scenie szantowej.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
ODPOWIEDZ