Czy dałoby się reaktywować Blue System bez Rolfa?

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!
ODPOWIEDZ

1. nie, to niemożliwe
1
20%
2. tak, jak najbardziej.
4
80%

Liczba głosów: 5

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Dieter jest jak wiadomo przeciętnym wokalistą do refrenów, z chórkami sobie poradzi. Ewentualnie można kombinować z żeńskim wokalem jak "Anything" czy "Dam Dam". Pytanie tylko czy ktoś by chciał czegoś takiego słuchać? Jakie macie zdanie?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Czy dałoby się reaktywować Blue System bez Rolfa?

Post autor: MODERN JEANNE »

Oczywiście że tak. Przecież co zrobił w Dieter the Hits?
Głos Rolfa w BS nie był przecież pierwszorzędny. Stanowił dodatek w mixie chórków do zastąpienia przez innego dobrego wokalistę. Głosu Dietera w zwrotkach nie dało by się zastąpić.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Refreny może zaśpiewać np; Scholz, ale kontrast moim zdaniem byłby zbyt zauważalny, zbyt duży, jedynie zostaje śpiewanie ich przez Bohlena, tylko jego "Magic Symphony" z 1992 mnie nie przekonuje do końca...
Awatar użytkownika
Peter

Głosowałem: to nie możliwe. Teraz robię maleńką furtkę, można by było zrobić ze 20 parę piosenek : aranże, ewentualnie nowe melodie zwrotek i wokale w zwrotkach -> Dieter Bohlen a refreny Rolf wycięty z piosenek Systems In Blue. Po prostu zrobić na nowo około 25 piosenek Systems In Blue, zostawiając refreny.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

ednak na tak, przecież jest tyle innych utalentowanych piosenkarzy.Każdy kto potrafi śpiewać dałby sobie radę. Przecież na pierwszej płycie BS słychać wyłącznie Dietera praktycznie, a na innych są piosenkisą piosenki z wokalem kobiety przecież.
Ich głosy wprawdzie wpisały się w historię grupy ale czasem się zastanawiam jak by to mogło brzmieć z takimi wokalistami którzy również z nim współpracowali jak np Touche. Może i ciekawie.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Pytanie powraca, myślicie że to brzmiałoby dobrze? Myślę, że przy tej wersji live już tak. A dochodzi jeszcze studio i możliwości jakie daje.
https://www.youtube.com/watch?v=l0fatPbwEnQ

Tak jak pisałem trzy lata: żaden SIBA a już szczególnie nie żaden żyjący SIBA czyli głównie Scholz a jedynie Dieter.
Awatar użytkownika
Peter

No i wreszcie dostałem odpowiedź jak brzmi Blue System bez Rolfa. Jak widać dało się. Choć nie znając tego co wyszło myślałem że to nie będzie możliwe... przekonały mnie po raz pierwszy koncerty. Bardzo m się podobały refreny śpiewane przez Dietera w piosenkach Blue System, tu na płycie wybrano jedną piosenkę na wersję studyjną i wypadło bardzo udanie. Do tego na płycie słychać że są inni wokaliści sesyjni niejako w tle. Choć akurat w tej piosence tego nie ma to jest też możliwość wsparcia wokalu Dietera.

SIB? Ktoś kiedyś mówił że piosenki Modern Talking powinien śpiewać tylko Thomas a Blue System panowie z SIB. Już widzę jak Systemsi zaśpiewaliby pełen utwór Laila z wokalami wiodącymi oryginalnego SIB czyli Panami Scholzem i Wiedecke.
ODPOWIEDZ